Astronomi otkrili crnu rupu monstruozne veličine: "Veća je od većine galaksija u svemiru"

Astronomi kažu da je novootkrivena crna rupa čak 30 milijardi puta veća od našeg Sunca i da je prva čija je veličina izmjerena pomoću gravitacijskog lećenja.

Branimir Vorša | 30.03.2023. / 11:40

Crna rupa, ilustracija
Crna rupa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Durham otkrili su ogromnu, ultramasivnu crnu rupu promatrajući njezino djelovanje na prolaznu svjetlost, odnosno pojava gravitacijske leće. U studiju je bio uključen i njemački Institut Max Planck Riječ je o jednoj od dosad najvećih crnih rupa u svemiru.

Voditelj istraaživanja, dr. James Nightingale, rekao je za BBC da se čak i on borio da shvati koliko je velika ta stvar. Astronomi kažu da je ova crna rupa čak 30 milijardi puta veća od našeg Sunca i da je prva čija je veličina izmjerena pomoću promatranja gravitacijske leće. Studija vezana za tu crnu rupu objavljena je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Čak i kao astronomu, teško mi je shvatiti koliko je ovo velika stvar. Ako pogledate noćno nebo i prebrojite sve zvijezde i planete koje možete vidjeti i stavite ih u jednu točku, to bi bio djelić postotka veličine ove crne rupe. Ova crna rupa je veća od većine galaksija u svemiru, naglasio je Nightingale.

Objekt X7 na putu prrema supermasivnoj crnoj rupi u središtu Mliječne staze Astronomi prate misteriozan objekt kojeg će za 13 godina progutati supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije

Dodao je da njezino otkriće gura naše razumijevanje astronomije do krajnjih granica, ali je postavio i zanimljivo pitanje. Kako se formira ovako velika crna rupa u samo 13 milijardi godina postojanja svemira?, rekao je Nightingale.

Otkriće te supermasivne crne rupe je počelo još 2004. godine kada je profesor Alastair Edge sa Sveučilišta Durham primijetio divovski svjetlosni luk pregledavajući slike galaksija.

Studija je koristila slike izuzetno visoke rezolucije s NASA-inog Hubble teleskopa i sveučilišnih DiRAC COSMA8 superračunala za daljnje istraživanje i potvrdu postojanja te crne rupe.

Pronašli smo ovu vrlo posebnu svjetlosnu zraku koja je putovala izuzetno blizu ove crne rupe. Bila je na udaljenosti od otprilike 40 milijardi puta udaljenosti Sunca od Zemlje, što je u astronomskom smislu vrlo malo, pojasnio je Nightingale.

Na kraju je naglasio da bi korištenje gravitacijskih leća moglo omogućiti otkrivanje mnogo više crnih rupa izvan našeg lokalnog svemira i otkriti kako su ti egzotični objekti evoluirali dalje u kozmičkom vremenu.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti