Astronomi otkrili jeziv objekt u Mliječnoj stazi: "To jednostavno ne bi trebalo biti moguće. Zabrinula sam se da su možda izvanzemaljci"

Zahvaljujući studentu koji je radio na svojem dodiplomskom radu, u Mliječnoj stazi uočen je objekt koji pomalo plaši i astronome.

Hina | 27.01.2022. / 12:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australski znanstvenici otkrili su čudan objekt koji se vrti u Mliječnoj stazi, za koji kažu da ne sliči ničemu što su astronomi dosad vidjeli.

Objekt, koji je prvi uočio student koji je radio na svojem dodiplomskom radu, svaki sat tri puta oslobađa ogromnu količinu elektromagnetske energije.

Slika nije dostupna Astronomi ostali iznenađeni: Otkrivena nakupina od čak 70 lutajućih planeta u blizini Sunčeva sustava

Ciklus se ponavlja svakih 18,18 minuta, kao po satu, rekla je astrofizičarka Natasha Hurley-Walker, koja je vodila istraživanje nakon otkrića studenta koristeći teleskop Murchison Widefield Array u Australiji.

Iako postoje i drugi objekti u svemiru koji se uključuju i isključuju - poput pulsara - Hurley-Walker je rekla da je 18,18 minuta frekvencija koja nikada prije nije bila opažena.

Pronalaženje ovog objekta bilo je nekako sablasno za astronome, rekla je, jer na nebu ne postoji ništa što se tako ponaša.

Istraživački tim sada radi na razumijevanju onoga što je otkrio.

Tragajući unatrag kroz godine podataka, uspjeli su utvrditi nekoliko činjenica: objekt je udaljen oko 4000 svjetlosnih godina od Zemlje, nevjerojatno je svijetao i ima izuzetno jako magnetsko polje.

Slika nije dostupna Revolucionarno otkriće astronoma: Sunčev sustav okružen je magnetskim tunelom

Ali još uvijek postoje mnoge tajne koje treba otkriti.

Ako napravite sve matematičke izračune, otkrit ćete da oni ne bi trebali imati dovoljno snage da proizvedu ovakve radiovalove svakih 20 minuta, rekla je Hurley-Walker.

To jednostavno ne bi trebalo biti moguće.

Objekt bi mogao biti nešto za što su istraživači teoretizirali da bi moglo postojati, ali nikada nisu vidjeli i dali su mu ime magnetar ultra dugog perioda.

Može biti i bijeli patuljak, ostatak urušene zvijezde.

Ali i to je prilično neobično. Znamo samo za jedan pulsar bijelog patuljka, i ništa tako sjajno kao ovaj, rekla je Hurley-Walker.

Slika nije dostupna U središtu naše galaksije nije supermasivna crna rupa? Novo istraživanje sugerira nešto puno misterioznije

Naravno, to bi moglo biti nešto na što nikada nismo ni pomislili - mogla bi biti neka potpuno nova vrsta objekta.

Na pitanje je li snažan, dosljedan radiosignal iz svemira mogao biti djelo nekog drugog oblika života, Hurley-Walker je priznala: Bila sam zabrinuta da su to bili izvanzemaljci.

Ali istraživački tim uspio je proučiti signal u širokom rasponu frekvencija.

To znači da to mora biti prirodan proces, ovo nije umjetni signal, rekla je Hurley-Walker.

Sljedeći korak za znanstvenike je tragati za drugim ovakvim čudnim objektima diljem svemira.

Više otkrića će reći astronomima je li ovo rijedak jednokratni događaj ili velika nova populacija koju nikada prije nismo primijetili, rekla je Hurley-Walker.

Rad znanstvenog tima o objektu objavljen je u najnovijem izdanju časopisa Nature.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti