Asus predstavio futuristički laptop s dva ekrana i umjetnom inteligencijom

Iz ove kompanije kažu kako Precog neće ostati samo prototip, već će krenuti s njegovim razvojem i na tržištu bi se trebao pojaviti sljedeće godine

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.06.2018. / 15:24

Project Precog (Foto: Asus) (Foto: Asus)

Asus je na Computex sajmu koji se održava na Tajvanu predstavio, među inim, dva zanimljiva prijenosna računala s dva ekrana. Dok model ZenBook Pro umjesto klasičnog touchpada ima ekran osjetljiv na dodir poput pametnih telefona (dijagonala iznosi 5,5 inča) koji osim dodirne površine koja zamjenjuje miša može poslužiti i za pokretanje aplikacija i drugih akcija, puno zanimljiviji je model Project Precog.

Ovaj futuristički prijenosnik koji je trenutno koncept, ali iz Asusa kažu kako se ne namjeravaju zadržati samo na konceptu, već će ga razvijati i dalje i sljedeće godine predstaviti model koji će biti dostupan na tržištu, uopće nema tipkovnice i touchpada, već i taj dio zauzima ekran. 

Službene informacije o veličini ekrana i rezoluciji nisu poznate, no mediji pretpostavljaju kako dijagonala oba ekrana iznosi 14 inča uz 4K rezoluciju.

Umjetna inteligencija

Kako nema klasične hardverske tipkovnice, na donjem dijelu ekrana nalazi se virtualna tipkovnica i touchpad, no dodatni ekran moći će se iskoristiti i na brojne druge načine. Kada se s ovim računalom poveže dodatna tipkovnica, oba se ekrana mogu koristiti kao jedna površina i portretnom modu, tako da se na ova ekrana npr. mogu igrati videoigre i slično.

Ono što je posebno zanimljivo vezano uz ovaj prijenosnik, osim dva ekrana naravno, jest umjetna inteligencija koja je sve prisutnija u uređajima koje koristimo.

Zahvaljujući AI Precog će moći podesiti poziciju tipkovnice ovisno o tome gdje korisnik postavi ruke na računalu, učit će o navikama vlasnika pa će tako znati kada ima važne sastanke i automatski će podesiti način štedljivog rada baterije kako se računalo ne bi ugasilo tijekom sastanka, kada korisnik stylusom dotakne ekran aktivirat će način korištenja prilagođen stylusu itd.

Još je ostalo dosta vremena do planiranog službenog predstavljanja i početka prodaje Projecta Precog te bi do tada trebali saznati sve informacije o ovom uređaju, poput hardvera, veličine ekrana, mogućnost dodatnog ekrana i umjetne inteligencije te, naravno, cijenu koja sigurno neće biti mala.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti