Australski astrofizičar igrao se s jakim magnetima, pa završio u bolnici

Australski astrofizičar pokušao se aktivno priključiti borbi protiv epidemije koronavirusa novim izumom, no proslavio se vrlo neobičnom ozljedom koja je više posljedica samoizolacije i dosade nego znanstvenog rada.

Branimir Vorša | 31.03.2020. / 14:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astrofizičar dr. Daniel Reardon s australskog sveučilišta Swinburne htio je napraviti uređaj koji bi sprječavao ljude da tijekom pandemije koronavirusa dodiruju rukama lice te tako pomoći u borbi protiv širenja te zaraze, no to mu nije pošlo za rukom.

Uspjelo mu je steći veliko priznanje kolega za samokritiku nakon što je hospitaliziran zbog vlastite gluposti.

Reardon je zamislio uređaj koji bi puštao zvučno upozorenje svaki put kad korisnik približi ruke licu, što je i najčešći način kako virus Covid-19 ulazi u ljudsko tijelo.

Reardon je u samoizolaciji imao puno slobodnog vremena, a kako je imao detektor magnetskog polja, odlučio je kupiti nekoliko jakih neodimijskih magneta (prirodni magnet) putem online trgovine.

Počeo je slagati uređaj, no stvorio je uređaj s upravo suprotnim efektom, odnosno ogrlicu koja je konstantno zujala osim kad bi ruke bile na licu ili blizu njega.

Reardon je svjestan kako bi taj problem riješio elektronički sklop "NOT gate", odnosno pretvarač, no on nije imao pri ruci niti jedan. Usput je otkrio i da mu detektor magnetskog polja ionako nije dovoljno osjetljiv da bi uređaj radio kako treba.

Tad se odlučio poigrati jakim neodimijskim magnetima pa ih je spajao na ušne resice i tako malo po malo došao do nosa. U trenutku ultimativne inspiracije, odlučio je spojiti četiri magneta u paru svake s jedne strane nosa, kao da ima piercing. No, magneti s unutarnje strane su se spojili preko septuma i sva četiri magneta su mu sad stisnula nos što je poprilično boljelo.

Reardon nije paničario već je s preostalim magnetima pokušao "upecati" magnete zapele u nosu.

U tom trenutku, moja partnerica koja inače radi u bolnici počela se smijati. Pokušao sam ih izvući van ali na dnu nosa je zadebljanje preko kojeg nisam mogao izvući magnete. Kako sam povlačio magnete prema dolje, oni su se privukli, a ja sam izgubio hvat. Na kraju sam završio s dva magneta u lijevoj i jednim u desnoj nosnici. Ponestalo mi je magneta, ispričao je Reardon.

Pokušao je i metalnim kliještima, no kako su se i ona magnetizirala, to je samo pogoršalo stvari.

Na kraju ga je partnerica prebacila u svoju bolnicu na vađenje, kako bi kolege mogli vidjeti kako je njezin partner spretan. Osim što su se svi skupa smijali posramljenom Reardonu, neobičnu ozljedu pripisali su samoizolaciji i dosadi.

Priču o Reardonovoj ozljedi svijetu je otkrio on sam, poručivši kako smatra da je svijetu u ovom trenutku potrebno malo smijeha.

Prije nego li se proslavio s magnetima, Reardon je radio od kuće u samoizolaciji te je prikupljao podatke o promatranjima pulsara s radioteleskopa iz Australije i Južne Afrike.

Izvor: IFL Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti