Autogol: Čovjek koji radi u gradskom uredu za energetiku i zaštitu okoliša snimljen nepropisno parkiran na punionici za električna vozila

Kad se nepropisno parkirate i uhvaćeni ste u tome, dobijete kaznu. Kad ste nepropisno parkirani na punionici za električna vozila i uhvaćeni u tome, onda nikom ništa.

Branimir Vorša | 17.07.2020. / 12:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Vlasnici električnih automobila često se susreću s istim problemom. Trebaju napuniti bateriju svog vozila, no na mjestu predviđenom za punjenje takvih vozila netko je parkirao svoje (najčešće benzinsko) vozilo. I što sad?

Upravo je takav slučaj nepropisnog parkiranja na mjestu punionice za električna vozila u City Centru West u Zagrebu zabilježen u srijedu. Video prijestupa objavljen je na stranici Tesla Motors Club Croatia (TMCC) na Facebooku, a snimio ga je jedan od članova tog kluba, s kojim smo i telefonski kratko porazgovarali.

Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Zaparkiravanje punionice.

DRAGO VASILJ dipl. ing. el.

Stručni savjetnik koji sa svojim fosilcem zaparkirava EV punionicu i potiče krkanluk. Nakon upozorenja vozilo nije maknuo, a zadužen je za promicanje eMobility u Hrvatskoj i ujedno osoba koja donosi odluke o regulaciji ovakvih situacija. U nekoj normalnoj državi bio bi smijenjen s funkcije.

#žalosno #uhljebistan #krkanluk #budiprimjer#zg2242eb
, piše u objavi na navedenoj stranici na Facebooku.

Vozač koji ga je snimio rekao nam je u razgovoru da se gospodin Vasilj sa suprugom upravo vraćao iz kupovine u City Centeru West te da je na tom mjestu bio parkiran čitavo to vrijeme.

Rekao nam je da se tamo zatekao posve slučajno te da je gospodin Vasilj maknuo vozilo nakon što je snimljen. No s obzirom na to da komunalni redari ne reagiraju na takve prijestupe, Vasilj je prošao samo s primjedbom vozača i uručenim mu letkom u kojem se pojašnjava za što služe mjesta za punjenje električnih vozila i pod kojim se uvjetima mogu koristiti.

Da ironija bude veća, gospodin Vasilj radi u gradskom Uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša te bi itekako trebao biti svjestan prijestupa koji je napravio. Iz TMCC-a su čak ranije i bili kontaktirali s njim da pokuša pogurati izmjene zakona po kojima bi komunalni redari naplaćivali kazne i za nepropisno parkiranje na mjestima za punjenje električnih vozila.

Upravo taj gospodin zove nas svaki put kad treba neku promociju za Grad. Slao nam je i e-mail u kojem objašnjava kako je on tu nemoćan, ali da pokušava riješiti taj problem. I onda se dogodi situacija da upravo on napravi baš taj prijestup, rekao nam je vozač, koji i sam vozi električni automobil, točnije polovni Teslin Model S koji je kupio u Austriji.

Grad nije nadležan

Zašto ne postoje sankcije, provjerili smo s Odjelom prometnog redarstva Grada Zagreba te nam je rečeno da mjesta za punjenje električnih vozila doista nisu zakonski regulirana, ali da je u pitanju i nadležnost jer se ta mjesta i ne vode pod parkirna, već je obično riječ o privatno zakupljenim mjestima tvrtki koje nude usluge punjenja električnih vozila.

Zbog toga komunalni prometni redari nemaju nadležnost pisati kazne nepropisno parkiranim vozačima na tim mjestima, pauk ih neće dignuti, a jedini način da ih i digne jest da vlasnik tih mjesta za punjenje pozove pauk-službu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti