Avatar u stvarnom svijetu: Do 2030. ćemo živjeti vječno zahvaljujući računalima

Jedni se groze same pomisli da bi nam računala mogla osigurati 'život nakon smrti' ili vječni život, drugi jedva čekaju takvu mogućnost koja prema mišljenju eminentnih znanstvenika nije nimalo nemoguća.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.07.2015. / 11:35

Avatar u stvarnom svijetu: Do 2030. ćemo živjeti vječno zahvaljujući računalima

Jedni se groze same pomisli da bi nam računala mogla osigurati "život nakon smrti" ili vječni život, drugi jedva čekaju takvu mogućnost koja prema mišljenju eminentnih znanstvenika nije nimalo nemoguća. 

Jedan od najvećih umova današnjice, Stephen Hawking, zapravo nimalo ne dvoji; uvjeren je kako ćemo u idućih petnaest godina, dakle do 2030. godine imati razvijenu tehnologiju koja će svijest pojedine osobe moći "uploadati" na računalo. Prevedeno na jednostavni jezik, to bi značilo kako će ljudski um nastaviti živjeti i nakon što je tijelo umrlo, dapače, moći će imati interakciju s "ostalima" čije će misli biti pohranjene na za to posebno konfiguriranim poslužiteljima. Hawking tvrdi kako je "teoretski moguće kopirati ljudski mozak na računalo i tako osigurati oblik života nakon smrti, jer ljudski mozak i računala rade na vrlo, vrlo sličnom principu". 

Za sada je, naravno, sve u fazi teorije, ali Hawking, baš kao i poznati futurista Ray Kurzweil, smatraju kako ovo nije nikakva znanstvena fantastika, nego realan scenarij koji nas čeka u budućnosti. Nakon što naše tijelo napusti ovaj svijet, ostat će nam mogučćnost da svoje misli i svijest prenesemo u virtualni računalni svijet, gdje ćemo moći biti povezani s dragim osobama, živim ili mrtvim, i nastaviti druženje s njima u omiljenom kafiću, parku, nogometnom igralištu... Već postoje inicijative koje se bave očuvanjem ljudske svijesti kroz tehnologiju, cijela priča pomalo podsjeća na kultni film Avatar, ali ako genijalci modernog doba tvrde da je tako nešto moguće, teško je sumnjati... 

Izvor Inquisitr, foto via Flickr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti