AZOP upozorava na novi val lažnih nagradnih igara na Facebooku

Na društvenim mrežama ponovno su se pojavile lažne nagradne igre koje koriste imena poznatih domaćih brendova kako bi se na ilegalan način došlo do osobnih podataka građana. Iz Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) s tim u vezi objavljeno je priopćenje s detaljima, a građane se poziva na oprez.

Branimir Vorša | 19.11.2019. / 14:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internetske prevare nisu rijetkost, a u tijeku je njih nekoliko na Facebooku, koje su vezane za lažne nagradne igre u kojima se korištenjem imena poznatih domaćih brendova pokušava doći do osobnih podataka građana, upozoravaju iz AZOP-a.

Priopćenje AZOP-a s tim u vezi prenosimo u cijelosti:

Agencija za zaštitu osobnih podataka upozorava građane da je na društvenim mrežama ponovno uočena pojava lažnih nagradnih igara, generiranih kroz lažne stranice trgovačkih lanaca i poznatih brendova. Trenutačno je riječ o brendovima Lesnina, Konzum i Lidl, čiji organizatori od građana ili sudionika traže dostavu fotografija osobne iskaznice.

Prijevara na internetu (Foto: Getty Images) Oprezno s "nagradnim igrama" na internetu: Što vam je vrjednije - novi mobitel ili osobni podaci?

Prijevara na internetu Optima upozorava: Ne dijelimo mobitele, to je lažna nagradna igra!

S obzirom na to da u konkretnom slučaju postoji opravdana sumnja u počinjenje kaznenih djela il članka 146. Kaznenog zakona (nedozvoljena uporaba osobnih podataka), kao i drugih kaznenih djela, za istraživanje slučaja i procesuiranje počinitelja nadležni su Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Stoga, upućujemo građane da, ako su u kontekstu ovih lažnih nagradnih igara proslijedili podatke nepoznatim osobama, slučaj prvenstveno prijave najbližoj policijskoj postaji.

I ovom prilikom Agencija za zaštitu osobnih podataka poziva građane na pojačan oprez kada su u pitanju njihovi osobni podaci te da ne prosljeđuju nepoznatim i nedovoljno poznatim osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi.

Također, ako žele sudjelovati u nagradnim igrama, savjetujemo građanima da prije bilo kakvog uključivanja u neku nagradnu igru najprije provjere vjerodostojnost i organizatora nagradne igre, kao i izvor objave (bilo da se radi o internetskim stranicama, društvenim mrežama i slično).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti