Berlinski startup investitor APX u lovu na nove prilike za ulaganje u Hrvatskoj i regiji

Okupljanjem glavnih dionika tehnološke zajednice i vodećih stručnjaka u području IT-ja, pokrenuta je razmjena ideja uz otvaranje tržišta stranim investicijama u tehnologiji.

Martina Čizmić | 14.10.2021. / 11:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nakon otvorenja ureda u Podgorici i najave rasta poslovanja od 25 posto, domaća IT kompanija Infinum nastavlja sa stvaranjem novih prilika u regiji. U suradnji s Porsche Venturesom u Zagreb su doveli startup investitor APX, specijaliziran za ulaganja u startupe u ranoj fazi razvoja, kako bi skrenuli pažnju investitora na inovacije koje dolaze iz Hrvatske i regije.

Kako je bilo istaknuto prilikom predstavljanja, APX je investitor rizičnog kapitala u inicijalnoj fazi. Sa sjedištem u Berlinu i uz podršku tvrtki Axel Springer i Porsche, APX podržava i sklapa partnerstva s najambicioznijim startupima iz Europe i šire u najranijoj (pre-seed) fazi razvoja – često kao njihov prvi ulagač. Od 2018. APX je uložio u više od 100 startupa u 20-ak industrija i zemalja, zajedno s više od 100 suinvestitora.

Uz sudjelovanje na AI2future konferenciji, koja se održava 14. i 15. listopada, APX je uz Porsche Ventures i Infinum organizirao networking event kako bi se predstavio hrvatskim startupima, investitorima i predstavnicima medija. Okupljanjem glavnih dionika tehnološke zajednice i vodećih stručnjaka u području IT-ja, pokrenuta je razmjena ideja uz otvaranje tržišta stranim investicijama u tehnologiji.

Naš fokus u APX-u je ulaganje u najperspektivnije startupe i osnivače u ranoj fazi, bez obzira na to gdje se nalaze. Kao investicijski fond fokusiran na rano ulaganje, u Hrvatskoj smo prepoznali savršen ekosustav kojem želimo pripadati i dalje ulagati u lokalne kompanije. Brzo se krećemo i već smo uložili u hrvatsku tvrtku Zoyya. Veselimo se susretu s poduzetnicima, investitorima i drugim akterima ovog ekosustava kako bismo podijelili svoju misiju, mogućnosti ulaganja i kako vam se možemo pridružiti na tom putovanju, istaknula je prilikom predstavljanja Mor Eini, Partnerships & Growth Manager u APX-u.

U Zagreb je stigao i Stefan Zerweck, COO Porsche Digitala, digitalne podružnice Porschea, koji je u rujnu prošle godine s Infinumom ušao u investiciju vrijednu 10 milijuna eura kojom je pokrenuta zajednička kompanija Porsche Digital Croatia.

Zagreb je jedno od najuzbudljivijih tehnoloških središta u Europi. Radimo zajedno s izvanrednim kolegama s tehnološke i razvojne scene, a dobrom položaju doprinosi i izvrsna pozicija Infinuma na tržištu i njihove jake mreže. Zajedno nastojimo poboljšati digitalne proizvode u portfelju Porschea i razviti potpuno nova tehnološka rješenja kako bi život korisnika Porschea učinili što ugodnijim - kada su u pitanju digitalna rješenja, izjavio je Zerweck.

Dolazak APX-a pokazatelj je da sve više stranih fondova prepoznaje potencijal hrvatskih startupova i inovacija. 

Talent, znanje i stručnost koji postoje u Hrvatskoj i u regiji u posljednje vrijeme privlače sve veću pažnju stranih investitora, kao što i trebaju. Ovakvim projektima, nadamo se, gradimo put za firme kao što je naša, omogućavamo razmjenu ideja, razmišljanja i prilika u tehnologiji. pomažemo otvoriti tržište stranim investicijama, te staviti Hrvatsku na mapu top-notch startup fondu kao što je APX, istaknuo je na kraju Ivan Bello, Head of Service delivery u Porsche Digital Croatia.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti