Biden potpisao izvršnu uredbu kojom želi regulirati umjetnu inteligenciju i smanjiti rizike njezina korištenja

Izvršna uredba koju je potpisao Biden nije trajni zakon te općenito traje do kraja njegova mandata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.10.2023. / 13:23

Joe Biden (Foto: Afp)

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu uredbu kojom želi regulirati sustave umjetne inteligencije. Fokus uredbe, koja je prilično opsežna, jest u rasponu od građanskih prava do industrijskih pravila, a uključuje i pravila koja će se primjenjivati pri zapošljavanju u vladinim agencijama. Koliko je donošenje pravila i regulative na tom području kompleksno, najbolje je opisao jedan dužnosnik Bijele kuće koji je htio ostati anoniman.

Rasprava u Kongresu oko AI Musk komentirao regulativu umjetne inteligencije: "Važno nam je imati suca"

On kaže kako je to poput desetoboja jer uključuje brojne različite discipline te regulativa mora obuhvaćati sve discipline, a ne samo neke od njih. Nemamo luksuz odabira samo sigurnosti, kapitala ili privatnosti. Moram napraviti sve te stvari, objasnio je.

Upravo zato ovaj izvršni nalog uključuje osam ciljeva, a neki su od njih stvaranje novih standarda za sigurnost AI-a, zaštita privatnosti, civilna prava, zaštita potrošača, pacijenata i studenata, promoviranje inovacija i tržišnog natjecanja, osiguravanje vladina učinkovitog i odgovornog korištenja umjetne inteligencije itd. Iz Bijele kuće kažu kako je donošenje toga naloga najveći potez kojim se Amerikance želi zaštititi od brojnih potencijalnih rizika povezanih s umjetnom inteligencijom.

Sa stupanjem na snagu te uredbe kreatori sustava umjetne inteligencije uključujući i OpenAI-ev ChatGPT, morat će s američkim vlastima dijeliti rezultate sigurnosnih testova koje su proveli tijekom razvoja tih modela. Nova pravila vezana za sigurnost primjenjivat će se samo na buduće AI modele, ne i na one koji se već koristi jer nema smisla povući postojeće javno dostupne modele. Postojeći modeli ipak podliježu antidiskriminatornim pravilima koja su već na snazi, objasnili su iz Bijele kuće.

Među inim, s uredbom se planira spriječiti uporabu AI za diskriminaciju, želi se uvesti transparentnost pri utjecaju umjetne inteligencije na tržište rada, a također se želi potaknuti više radnika da se zaposle u ekosustavu AI-a, pri čemu se traži i zapošljavanje stručnjaka za umjetnu inteligenciju koji će raditi za vladu. Kako bi se zaštitila privatnost korisnika, od Kongresa se zahtijeva usvajanje propisa o privatnosti podataka, a traži se i savezna podrška za razvoj tehnika i tehnologija za očuvanje privatnosti.

Google EU je prisilila velike tehnološke kompanije da igraju po novim pravilima u Europi i šire

Treba naglasiti kako izvršna uredba koju je potpisao Biden nije trajni zakon te općenito traje do kraja njegova mandata, objasnili su na The Vergeu. Na toj stranici podsjećaju kako zakonodavci u SAD-u i dalje razmatraju načine regulacije te tehnologije, a neki političari žele da se zakoni s kojima će se uvesti reda na to tržište donesu do kraja godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti