Biden pozvao Kongres da ukloni imunitet društvenim mrežama: Moramo ih držati odgovornima za širenje mržnje

Bijela kuća opetovano je pozivala na opoziv zakona koji štiti online tvrtke od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju korisnici, a također je podržala jačanje pritiska na tehnološke tvrtke u vidu antimonopola i transparentnosti.

Hina | 16.09.2022. / 08:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Američki predsjednik Joe Biden tijekom samita u četvrtak pozvao je Amerikance da glasno govore protiv rasizma i ekstremizma, poručivši da će zatražiti od Kongresa da učini više kako bi se tvrtke koje stoje iza društvenih mreža držale odgovornima za širenje mržnje.

Bijeli suprematisti neće imati posljednju riječ, rekao je Biden na samitu u Bijeloj kući "United We Stand" na kojoj su sudjelovali lokalni čelnici, stručnjaka i osobe koje su preživjele nasilje.

Biden je rekao kako je Amerika dugo osjećala "liniju mržnje" prema manjinskim skupinama, kojoj su politika i mediji posljednjih godina davali "previše kisika".

Slika nije dostupna Američki predsjednik upozorava na rastuću rusku kibernetičku prijetnju SAD-u: "Zaključajte svoja digitalna vrata. Svi moraju odraditi svoj dio posla"

Važno da nastavimo vikati. Važno je da ljudi znaju da nismo takvi, rekao je.

Događaj je također odao priznanje zajednicama koje su pretrpjele napade temeljene na mržnji, uključujući masovnu pucnjavu u gay noćnom klubu u Orlandu 2016. i u supermarketu u Buffalu u New Yorku ranije ove godine, kada je 10 crnaca ustrijelio otvoreni rasist.

Zločini iz mržnje u Sjedinjenim Državama u 2020. dosegli su najvišu razinu u 12 godina, što su zadnji dostupni podaci, objavio je lani FBI.

Bidena je predstavila Susan Bro, majka Heather Heyer koja je ubijena tijekom skupa bjelačkih nacionalista u Charlottesvilleu u Virginiji u kolovozu 2017.

Njeno ubojstvo odjeknulo je svijetom, ali mržnja nije tu počela niti završila, rekla je Bro.

Biden je zaradio velik pljesak kada je rekao kako želi da Kongres "društvene mreže smatra odgovornima za širenje mržnje".

Pozivam Kongres da makne posebni imunitet koji imaju društvene mreže i svima im nametne puno jače zahtjeve transparentnosti, poručio je.

Slika nije dostupna SAD organizirao globalni virtualni susret o borbi protiv kibernetičkog kriminala, na koji jedna od ključnih zemalja - nije pozvana

Bijela kuća opetovano je pozivala na opoziv zakona koji štiti online tvrtke od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju korisnici, a također je podržala jačanje pritiska na tehnološke tvrtke u vidu antimonopola i transparentnosti.

Događaj u Bijeloj kući dogodio se samo nekoliko tjedana nakon što je Biden u govoru u Philadelphiji upozorio da su ekstremni republikanci prijetnja demokraciji. Biden se u četvrtak osvrnuo i na kritike da je taj govor izazvao podjele.

Šutnja je suučesništvo, ne možemo šutjeti, poručio je.

Također, najavio je inicijativu filantropa vrijednu milijardu dolara kojoj je cilj izgradnja mostova između Amerikanaca različitog podrijetla te inicijativu koju podržavaju zaklade bivših predsjednika Baracka Obame, Georgea W. Busha, Billa Clintona i Geralda Forda.

Tehnološke tvrtke također će se boriti protiv online ekstremizma

Velike tehnološke tvrtke u četvrtak su se na samitu obvezale na poduzimanje novih koraka u borbi protiv internetskog ekstremizma tako što će uklanjati nasilniji sadržaj i promicati medijsku pismenosti kod mladih korisnika.

Slika nije dostupna Biden napao Facebook da "ubija ljude" dezinformacijama o cjepivima, no iz Facebooka poručuju: "Tražite žrtvenog jarca. Mi nismo krivi za vaš neuspjeh"

YouTube je rekao da će proširiti svoje napore u borbi protiv nasilnog ekstremizma uklanjanjem sadržaja koji veličaju nasilne činove sa svrhom inspiriranja drugih da počine štetu, prikupljaju sredstva ili novače, čak i ako autori videa nisu povezani s terorističkom organizacijom.

Microsoft je rekao da će školama i manjim organizacijama omogućiti osnovnu i pristupačniju verziju svojih alata za umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi im pomogao u otkrivanju i sprječavanju nasilja.

Vlasnik Facebooka Meta najavio je da će se udružiti s istraživačima iz Centra za terorizam, ekstremizam i protuterorizam Instituta za međunarodne studije Middlebury.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti