Bijesni u Bruxellesu: Facebook se treba prilagoditi EU-u, a ne obrnuto

Ne mogu vlade ili regulatori osigurati hoće li Facebook biti sila dobra ili zla, smatra europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

Martina Čizmić | 18.02.2020. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Povjerenik Europske komisije Thierry Breton rekao je da se Facebook treba prilagoditi europskim standardima, a ne obrnuto, te kritizirao predložena pravila američkog tehnološkog diva kao nedovoljna.

Njegovi komentari uslijedili su nakon kratkog sastanka s direktorom Facebooka Markom Zuckerbergom i dva dana prije nego što će Breton predstaviti prva pravila za obuzdavanje američkih tehnoloških divova i kineskih kompanija.

Nije na nama da se prilagodimo kompaniji, već da se kompanija prilagodi nama, rekao je novinarima Breton, bivši direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos.

Breton je također rekao da će do kraja godine odlučiti hoće li usvojiti stroga pravila unutar zakona o digitalnim uslugama kojim će se regulirati online platforme i utvrditi njihove odgovornosti.

Odbacio je dokument za raspravu koji je objavio Facebook, a u kojemu se predlažu blaža pravila.

Slika nije dostupna Facebook objavio smjernice za regulativu online sadržaja

To nije dovoljno, rekao je Breton. Dodao je da Facebook nije spomenuo svoju dominaciju na tržištu niti odredio svoje obveze.

Europska povjerenica za pravosuđe Vera Jourova, koja se susrela s Zuckerbergom, bila je jednako nepopustljiva u vezi s ulogom Facebooka u borbi protiv govora mržnje na internetu, dezinformacija i izborne manipulacije.

Facebook ne može odbaciti odgovornost. Facebook i gospodin Zuckerberg moraju sami sebi odgovoriti na pitanje 'tko žele biti' kao kompanija i koje vrijednosti žele promovirati, priopćila je Jourova.

Ne mogu vlade ili regulatori osigurati hoće li Facebook biti sila dobra ili zla.

Breton će u srijedu objaviti svoje prijedloge o korištenju industrijskih podataka i borbi protiv dominacije Facebooka, Googlea i Amazona.

Nadzor (Foto: Getty Images) EU uvodi pravila o umjetnoj inteligenciji: Treba stati i razmisliti jer ne želimo društvo koje nadgleda Big Brother

Slika nije dostupna Šef Facebooka: Ako reforme znače da ćemo morati platiti više poreza, neka bude tako

Također će objaviti pravila o upravljanju umjetnom inteligencijom, što će također utjecati na kompanije poput Facebooka.

Pozivajući se na mogućnost po kojoj EU može internetske kompanije smatrati odgovornima za govor mržnje i drugi ilegalni govor objavljen na njihovim platformama, Facebook je u svom dokumentu naveo da se time ignorira narav interneta.

Pozvao je regulatore da shvate mogućnosti i ograničenja tehnologije u procjeni sadržaja i omoguće internetskim kompanijama fleksibilnost u uvođenju inovacija.

Prošli su mjesec u Bruxellesu bili i direktor Alphabeta Sundar Pichai te predsjednik Microsofta Brad Smith.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti