Bill Gates darovao 4,6 milijardi dolara, sada posjeduje manje od dva posto Microsofta

Bill Gates darovao je najveću svotu od početka 21. stoljeća – dionice Microsofta u vrijednosti od pet posto vlastitog bogatstva.

B.F.M. | 16.08.2017. / 07:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osnivač Microsofta i milijarder Bill Gates darovao je 64 milijuna dionica te tvrtke, čija je ukupna vrijednost 4,6 milijardi dolara. Iako nije rečeno kome je darovao novce, Gates je velik dio svote dodijelio dobrotvornoj organizaciji Bill & Melinda Gates, koju on i njegova supruga koriste kako bi usmjerili svoj filantropizam.

Ovo je najveća Gatesov donacija od 2000. godine. Ovaj 61-godišnjak 1999. godine darovao je dionice u vrijednosti od 16 milijardi dolara. Godinu dana kasnije, tvrdi članak Live Minta, darovao je dodatnih 5,1 milijardi.

Bill i Melinda Gates od 1994. darovali su oko 35 milijardi dolara. Gates se s milijarderom Warrenom Buffettom pridružio grupi 168 drugih bogataša koji su obećali darovati većinu svoga bogatstva.

Gates je iz Microsofta u svoju udruge prebacio više od 700 milijuna dionica Microsofta, koje bi danas, da ih je zadržao, vrijedile oko 50 milijardi dolara. Posljednji poklon uključivao je 38 posto njegovog vlasništva u Microsoftu. Njegovo vlasništvo Microsofta od 1996. do danas palo je s 24 na 1,3 posto.

Gates je i dalje najbogatija osoba na svijetu, a njegovo bogatstvo procijenjeno je na 86,1 milijardi dolara. Zbog ovog poklona približio mu se osnivač Amazona Jeff Bezos, čije se bogatstvo od siječnja povećalo za 30 posto i zbog čega je ranije ove godine nakratko postao najbogatija osoba na svijetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti