Biste li tražili blagoslov od robota?

Robot propovjednik je oduševio djecu dok je nekim vjernicima djelovao - zastrašujuće

Martina Čizmić | 02.06.2017. / 16:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka protestantska crkva Hesse i Nassau predstavila je zanimljiv interaktivni eksperiment u sklopu 500. godišnjice reformacije.

Postavili su robota koji zainteresiranima dijeli blagoslove poput pravog svećenika.

BlessU-2 zasnovan je na istoj tehnologiji kao i bankomati. Korisnik prilazi uređaj i na ekranu odabire jedan od sedam ponuđenih jezika, muški ili ženski glas te situaciju za koju traži blagoslov. Robot potom odabire jednu od unaprijed snimljenih 40 poruka i reproducira ju korisniku.

Robot je izazvao veliko zanimanje posjetitelja te je u samo tjedan dana od instalacije podijelio više od 600 blagoslova. Bio je toliko aktivan da su ga u pojedinim trenutcima morali hladiti dodatnim ventilatorima.

Najveće oduševljenje robot je izazvao među djecom, a vjernici su svoja iskustva i komentare mogli podijeliti na posebnoj web stranici.

"Cilj je ovog interaktivnog eksperimenta stimulirati razmišljanje i raspravu u zaigranom okruženju, o budućnosti crkve u svijetu punom elektronskih uređaja. Izložba je već ostvarila taj cilj", ističu iz Crkve.

Iako su vjernici komentirali kako im robot djeluje pomalo zastrašujuće, iz Crkve ističu kako on neće zamijeniti redovne pastore. Barem ne u neko skorije vrijeme.

"Roboti nikad ne bi mogli biti adekvatna zamjena u pružanju odgovarajuće pastoralne brige. Iako ne želimo robotizirati djelovanje crkve, upustili smo se u potrebno biblijsku i teološku raspravu o perspektivi kompleksnih odnosa između ljudi i strojeva u svijetu ispunjenom tehnologijom", ističu u Crkvi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti