Bitcoin je definitivno bio pojam koji je obilježio 2017. godinu. Nevjerojatan rast vrijednosti, ali i popularnosti, ovu je kriptovalutu doveo u središte pozornosti i financijskih analitičara.

Kako se tradicionalno krajem godine daju predviđanja o gospodarskim i financijskim kretanjima u sljedećoj, analitičari danske Saxo Bank nisu mogli izbjeći ni bitcoin.

Zanimljivo je kako su oni predvidjeli i rast vrijednosti bitcoina u 2017. godini.

U sljedećoj godini bitcoin bi mogao i više nego utrostručiti svoju vrijednost - s trenutnih 700 dolara na više od 2100 dolara, zapisali su analitičari krajem 2016. i nisu bili u krivu.

Iako je bitcoin dosegnuo vrijednost od 2100 dolara i premašio ju nekoliko puta, njihova analiza pokazuje da su bili na pravom tragu. Trenutna je vrijednost bitcoina oko 16500 dolara (gotovo 102 tisuće kuna).

No, analitičari Saxo Bank smatraju kako bitcoin još nije dosegao svoj vrhunac.

U svojoj prognozi za 2018. godinu, ističu kako bi mogao dosegnuti vrijednost od čak 60 tisuća dolara (370 tisuća kuna) i to na krilima brojnih investitora i fondova kojima je draže ulagati u budućnosnice bitcoina, nego u samu kriptovalutu.

Takav velik interes, naravno, neće se svidjeti nekim od najvećih svjetskih lidera pa u Saxo Bank predviđaju kako će Rusija i Kina krenuti u protuudar.

Mogle bi u potpunosti zabraniti trgovanje kriptovalutama koje nisu pod njihovom kontrolom i umjesto njih izdati vlastite, državne kriptovalute. Potez koji nije toliko nezamisliv, s obzirom na to da je Kina (a i Rusija neizravno) najavila izdavanje vlastite kriptovalute.

Takvi potresi na tržištu virtualnih valuta mogli bi rezultirati i dramatičnim padom vijednosti bitcoina, koji bi, smatraju analitičari, 2019. mogao dočekati na razini od samo 1000 dolara.

Hoće li se njihove prognoze ostvariti, morati ćemo pričekati do kraja godine, ali u svakom slučaju 2018. bi mogla biti veoma zanimljiva godina za tržište kriptovaluta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju