Središnje banke ne mogu i ne smiju ignorirati kriptovalute

Po prvi je put jedna međunarodna financijska institucija konkretno progovorila o kriptovalutama.

Martina Čizmić | 18.09.2017. / 12:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tržište kriptovaluta obuhvaća cijeli svijet, prelazi tradicionalne granice između zemalja, a njegova se vrijednost mjeri u milijardama kuna, dolara ili eura.

No, čini se kako je tržište kriptovaluta još uvijek prilično "apstraktno" za tradicionalne financijske institucije. Neke u potpunosti ignoriraju postojanje kriptovaluta, dok druge smatraju kako se radi o prolaznom fenomenu koji će se rasplinuti poput balona od sapunice. Tako je i izvršni direktor američke banke JPMorgan Chase Jamie Dimon bitcoin nazvao prijevarom.

Dosad se ni jedna središnja banka nije konkretnije pozabavila pitanjem kriptovaluta i njihovim utjecajem na stabilnost financijskog sustava, ne samo pojedine zemlje već i šireg prostora. Rusija je najavila mogućnost uvođenja ethereuma, Kina razmišlja o vlastitoj valuti i vodi rat protiv postojećih burzi kriptovaluta, a Estonija upravo vodi javnu raspravu o izdavanju vlastite kriptovalute.

Međutim, prvi je put jedna međunarodna financijska institucija konkretno progovorila o kriptovalutama.

Banka za međunarodna poravnanja u svom je redovitom izvještaju upozorila kako središnje banke diljem svijeta ne mogu samo sjediti i ignorirati jačanje kriptovaluta jer one "predstavljaju rizik za stabilnost financijskog sustava".

Institucije moraju uzeti u obzir pitanje privatnosti i učinkovitosti u sustavu plaćanja, ali i ekonomske, financijske i posljedice na monetarnu politiku, ističu iz BIS-a.

Jedan od scenarija koji predlažu iz BIS-a jest izdavanje nacionalnih kriptovaluta koje bi izdavala središnja banka, a koje bi bile konvertibilne s gotovinom i rezervama.

Upravo kako bi bolje razumjele kako kriptovalute i blockchain tehnologija funkcioniraju, u Nizozemskoj su izdali svoju internu kriptovalutu.

Hoćemo li i mi u Hrvatskoj dobiti domaću kriptovalutu (npr. kuncoin), još nije poznato.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti