Bivši Googleov CEO kaže da trebamo graditi što više podatkovnih centara, jer ionako nećemo ispuniti klimatske ciljeve

Jedan od problema razvoja AI-a jest što je to tehnologija koja troši velike resurse.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2024. / 15:42

Eric Schmidt (Foto: Afp)

Potencijal umjetne inteligencije svima je već dobro poznat te se stručnjaci nadaju kako će nas AI osloboditi dosadnih i ponavljajućih poslova, dati nam više slobodnog vremena i omogućiti nam da radimo ono što volimo, dok bi ova tehnologija trebala pronaći rješenja za brojne probleme i izazove s kojima se ljudi desetljećima bore. Vjeruju kako bi AI mogla pronaći lijekove i terapije za bolesti, a tko zna, možda pronađe i nove načine za iskorištavanje zelene energije i smanji zagađenje i emisije stakleničkih plinova.

Isječak iz videa napravljenog putem Metina alata Meta prikazala impresivan alat koji nosi i velike opasnosti: Dovoljna je samo jedna vaša slika…

No dok je potencijal velik, pitanje je hoće li se taj potencijal ikada ostvariti, a jasno je kako posljedice razvoja i primjene AI-a mogu biti i negativne. Pored klasične i dobro poznate priče o scenariju iz Terminatora te činjenici da će mnogi zbog tehnologije ostati bez posla, postoji još jedan veliki problem, a to je što je za treniranje i pokretanje AI modela potrebna velika računalna snaga, odnosno podatkovni centri koji troše jako puno energije i resursa. Potrošnja energije podatkovnih centara, prema nekim predviđanjima, trebala bi se više nego udvostručiti u odnosu na prošlu godinu.

A ta energija u nekim slučajevima dolazi i od fosilnih goriva, naglašavaju na Business Insideru tako da razvoj i napredak umjetne inteligencije ne ide korak s klimatskim ciljevima i ugljičnom neutralnosti, što bi trebao biti dugoročan globalni cilj.

No bivši Googleov CEO Eric Schmidt dao je malo drukčiji pogled i perspektivu na tu borbu protiv klimatskih promjena i umjetne inteligencije. Tijekom gostovanja na AI Summitu u Washingtonu prošli tjedan on je rekao kako bi se trebali fokusirati na izgradnju što većeg broja podatkovnih centara i pri tome ne misliti previše o ugljičnoj neutralnosti. Smatra kako ionako nećemo uspjeti ispuniti te ambiciozne klimatske ciljeve, a AI će nam s vremenom trebati sve više. Naime, kako je riječ o univerzalnoj tehnologiji koja se može primijeniti u brojnim industrijama, potreba za umjetnom inteligencijom bit će sve veća, a kako bi je zadovoljili, bit će potrebno graditi nove podatkovne centre, iako to znači i daljnje povećanje potrošnje energetskih resursa.

Eric Schmidt Bivši šef Googlea upozorio: Umjetna inteligencija za nekoliko bi godina mogla naštetiti čovječanstvu

Schmidt je ipak rekao kako postoji načini na koji se mogu smanjiti negativni učinci razvoja i primjene ove tehnologije na okoliš poput korištenja boljih i učinkovitijih baterija, no rast umjetne inteligencije premašit će ove preventivne mjere.

Njegovo razmišljanje je zanimljivo - iako je svjestan negativnog učinka AI na borbu protiv klimatskih promjena, on kaže kako bi se radije kladio na to da će tehnologija na kraju riješiti ovaj problem, nego se suzdržao od njena razvoja i korištenja te i dalje imao isti problem.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti