Ovaj je čovjek toliko vrijedan Googleu, da su platiti čak 2,7 milijardi dolara kako bi ga vratili u kompaniju

Bitka za AI talentima je nemilosrdna, a za one najbolje kompanije su spremne potrošiti velike svote.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.09.2024. / 10:31

Noam Shazeer (Foto: YouTube/Screenshot)

Noam Shazeer u Googleu se zaposlio davne 2000. godine i u kompaniji je proveo više od dva desetljeća da bi 2021. podigao sidro i krenuo u vlastitu startup avanturu. Pokrenuo je kompaniju Character.AI koja omogućuje interakciju s chatbotovima koji glume nekakve imaginarne likove ili neke poznate i javne osobe.

Robotska ruka igra stolni tenis protiv čovjeka Ekipa iz Google DeepMinda zaigrala stolni tenis s robotom i to bi moglo biti veoma važno za budućnost

Google je napustio jer je kompanija odbila javno objaviti njegov AI chatbot Meena, pri čemu su tada kao razlog naveli brigu za sigurnost. Oko toga se nije brinula ekipa iz OpenAI-a koja je godinu dana kasnije objavila ChatGPT i od tada je Google, koliko god da se trudili, a pri čemu su radili i velike greške, konstantno korak iza konkurencije. Da bi ih sustigli, odlučili su pokucati na vrata Character.AI-a i vratiti Shazeera kojeg mnogi smatraju jednom od ključnih osoba u ranijem razvoju Googleove umjetne inteligencije, a što on misli o svojoj ulozi najbolje možemo vidjeti prema informacijama na njegovom profilu na LinkedInu, na kojem stoji da je upravo on izumio većinu aktualne revolucije u velikim jezičnim modelima.

Kako bi ga Google vratio u svoje dvorište, morali su itekako zaviriti u svoju blagajnu i ta cijena iznosi nevjerojatnih 2,7 milijardi dolara. Naravno, ta cifra ne odnosi se samo na Shazeera, već ju je Google platio i kako bi licencirao tehnologiju Character.AI-a, no kako naglašavaju stručnjaci koji su dobro upoznati sa situacijom, primarni razlog zašto su se u Googleu odlučili na plaćanje tako velike svote upravo je povratak Shazeera. U okviru sporazuma koji je potpisan ranije, a sada smo saznalo njegove detalje, Shazeer te još nekoliko zaposlenika Character.AI-a pridružili su se Googleovom odjelu za razvoj umjetne inteligencije DeepMind.

Dok je svima jasno kako je riječ o velikom stručnjaku na ovom području, pitanje je li on zaista 20 puta vrjedniji od drugih ljudi i stručnjaka, pitaju se na The Wall Street Journalu. S druge strane, novac koji je plaćen za njega pokazuje koliko danas tehnološke tvrtke cijene AI stručnjake te da ne biraju sredstva kako bi stekle potencijalnu prednost pred konkurencijom u AI utrci.

Treba naglasiti kako Google nije preuzeo njegovu tvrtku, već je licencirao njihovu tehnologiju, što im omogućuje instantan pristup njihovom intelektualnom vlasništvu, čime se izbjegava potencijalno dugotrajan proces preuzimanja, uključujući i birokratske procedure i regulatorna odobrenja.

Mustafa Suleyman Stručnjak za umjetnu inteligenciju smatra da na AI ne treba gledati kao na alat, već kao na digitalnu vrstu

A koliko u Googleu poštuju i cijene ovog stručnjaka, pored činjenice da su platili toliko novaca da bi ga vratili u kompaniju, govori i izjava bivšeg izvršnog direktora tvrtke. Eric Schmidt još je sredinom prošlog desetljeća rekao kako, ako postoji osoba koja bi mogla napraviti AI model koji će moći parirati ljudskoj inteligenciji, to će biti upravo Shazeer.

Izvor: Futurism

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti