"Bože daj prestani!" Ovo je bila reakcija Cnetove novinarke tijekom isprobavanja superuvjerljive tehnologije videopoziva

Budućnost video poziva uskoro bi mogla poprimiti neke posve nove i kudikamo uvjerljivije dimenzije.

Branimir Vorša | 20.05.2024. / 14:15

Muškarac i žena razgovaraju koristeći Starline tehnologiju videopoziva
Muškarac i žena razgovaraju koristeći Starline tehnologiju videopoziva (Foto: Google/Youtube)

Videokonferencije bi uskoro mogle postati vrlo, vrlo uvjerljive i stvarne, zahvaljujući Googleovom projektu Starline koji kombinira AI i inovativnu tehnologiju prikaza za stvaranje realistične virtualne interakcije. Taj novi impresivni alat opisala je i novinarka Cneta, koja ga je imala prilike isprobati na Google I/O konferenciji u Mountain Viewu u Kaliforniji.

Bože, daj prestani, uzviknula je Abrar Al-Heeti, zapanjena realističnim prikazom, našavši se licem u lice s Andrewom Nartkerom, generalnim direktorom projekta Starline, koji se pojavio na 3D na velikom zaslonu. Činilo se kao da je Nartker u istoj prostoriji, pruža ruku i uspostavlja izravan kontakt očima, opisala je zapanjena novinarka. Zaslon, poznat kao zaslon sa svjetlosnim poljem, osjeća dubinu i prikazuje 3D videozapise, zajedno s točnim sjenama i osvjetljenjem, stvarajući percepcijski ispravnu sliku.

Unaprjeđenje virtualnih sastanaka

Nadzor Stručnjaci za sigurnost kritiziraju novi Googleov AI alat: “To je nevjerojatno opasno”

Projekt Starline, predstavljen još 2021. godine, ima za cilj poboljšati virtualne sastanke čineći ih osobnijim i dojmljivijim. Sedam kamera oko zaslona snima video, koji AI model zatim rekonstruira u 3D format. Ta tehnologija obećava revoluciju u interakciji s prijateljima, obitelji, kolegama pa čak i liječnicima, čineći da virtualni susreti više liče na sastanke uživo.

Najnoviji razvoj na putu projekta Starline dogodio se kada je Google najavio partnerstvo s HP-om za komercijalizaciju tehnologije. Njihova suradnja ima za cilj integraciju tehnologije u radna mjesta do 2025. godine, potencijalno koristeći postojeće usluge videokonferencija kao što su Google Meet i Zoom.

Jedna od istaknutih značajki Starlinea je visokokvalitetni stream bez kašnjenja, koji eliminira neugodne stanke tipične za standardne video pozive.

To me zapravo natjeralo da se češće javljam tijekom razgovora s Nartkerom, pojasnila je Al-Heeti. Prirodni tijek razgovora bio je sličan osobnoj raspravi, što je značajno poboljšanje u odnosu na tipične virtualne sastanke.

Poticaj za interakciju

Starline također bilježi govor tijela učinkovitije od tradicionalnih video poziva. Geste, pokreti i drugi neverbalni znakovi prikazani su u 3D, čineći interakciju privlačnijom. Al-Heeti, koja se bori da ostane usredotočena tijekom Zoom poziva, otkrila je da ju ovaj dinamični prikaz drži pažljivijom i uključenijom.

Googleove studije podupiru takva zapažanja. Sudionici u jednoj takvoj studiji bili su animiraniji, koristili su znatno više gestikulacija rukama (+43%), kimanja glavom (+26%) i pokreta obrva (+49%) i izvijestili su o boljoj sposobnosti opažanja i prenošenja neverbalnih znakova. Također su iskusili manje zamora od videa i povećanu pozornost, uglavnom zahvaljujući imerzivnoj prirodi zaslona, koja smanjuje ometanja.

Sundar Pichai Vrijednost kompanije premašila 2 bilijuna dolara, no moral u kompaniji je nizak i vlada nepovjerenje

Dok Google i HP rade na tome da Project Starline postanu široko dostupni, njegov potencijal za transformaciju virtualne komunikacije ostaje visok. Al-Heetijino iskustvo, koje je kulminiralo virtualnim "davanjem petice" s Nartkerom, naglašava obećavajuću narav te tehnologije.

Ipak, nijedan virtualni poziv ne može u potpunosti zamijeniti vrijednost interakcije licem u lice, što zapravo u čitavoj ovoj priči ne bi trebalo olako zaboraviti.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti