Brojne nove opcije koje je Apple predstavio za iPhone, na Androidima su dostupne godinama

Neke od opcija u kojima vlasnici telefona koji rade na Androidu uživaju godinama, postat će dostupne i na iPhoneu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.06.2024. / 08:05

Apple AI (Foto: Apple)

Nakon Appleove konferencije održane početkom ovog tjedna, najviše se razgovaralo o umjetnoj inteligenciji i njenoj integraciji u iPhone, iPad i Macove. No AI je samo jedan od noviteta koji je predstavljen te su Cook, Federighi i ekipa prikazali i nove verzije operativnih sustava za svoje uređaje. Korisnicima su, naravno, najzanimljiviji noviteti vezani uz iPhone koji će dodatno poboljšati iskustvo korištenja ovih telefona, a riječ je o nekim opcijama s kojima su korisnici Androida dobro upoznati jer su im dostupne godinama.

Na stranici 9to5 Google izdvojili su nekoliko najzanimljivijih novih opcija koje je Apple predstavio u ponedjeljak, a koje već postoje na brojnim modelima koje pokreće Googleov mobilni operativni sustav.

Tim Cook i Craig Federighi Umjetna inteligencija u potpunosti mijenja način na koji će se koristiti Appleovi uređaji

Prilagodljivost glavnog ekrana

Godinama je glavni ekran na iPhoneu izgledao isto i korisnici nisu imali previše mogućnosti njegove prilagodbe. Sve što su mogli jest prebacivati aplikacija na druge pozicije na samom ekranu ili na druge ekrane. Prije nekoliko godina kompanija je napokon omogućila widgete, a s nadolazećom verzijom iOS-a korisnici napokon mogu raspoređivati aplikacije po ekranima kako žele. Dakle, ekran ne mora biti pun aplikacija kao i danas, već će sada korisnici moći postavljati koliko aplikacija žele i gdje žele. Ako želite da vam se na početnom ekranu nalazi samo jedna aplikacija u kutu ekrana, to će sada biti moguće. U biti je nevjerojatno da su u Appleu toliko godina čekali s tom promjenom.

RCS i slanje poruka s odgodom

Zahvaljujući podršci za a RCS (Rich Communication Services), moderni standard za slanje poruka, korisnici iPhonea s vlasnicima uređaja koje pokreću Androidi sada mogu voditi dinamičnije razgovore s više podataka, uključujući i obavijesti o poslanim i primljenim porukama, informacije o tipkanju poruke itd

Opcija koju će korisnici iPhonea sigurno cijeniti, a koja je već dostupna na Samsungovim i Googleovim uređajima jest mogućnost podešavanja slanja poruke na neki datum u budućnosti. Na konferenciji je prikazan primjer rođendana - ako ne želite zaboraviti čestitati nekome rođendan, možete ranije napisati i poruku i samo namjestiti vrijeme i datum.

Brže pretraživanje i jednostavno uređivanje fotografija

Googleova aplikacija za fotografije korisnicima omogućava pretraživanje fotografija na temelju opisa i navođenja detalja. Takvu mogućnost sada je najavio i Apple pa će korisnici iPhonea od rujna, kada se očekuje dostupnost iOS-a 18, moći brže i bolje pretraživati fotografije na svojim telefonima. Također, Apple je predstavio i opciju uređivanja koja je slična Magic Editoru na Androidima i Galaxyju AI, a omogućuje uklanjanje objekata s fotografija njihovim zaokruživanjem.

Umjetna inteligencija i emoji

Elon Musk Musk kipti od bijesa: Zaprijetio zabranom korištenja Appleovih uređaja u svojim kompanijama

Iako se Google više fokusirao na AI putem aplikacija za mobilne uređaje, neke AI opcije integrirane su u nove modele Samsungovih Galaxyja i Googleovih Pixela poput npr. Circle to search. Apple je svoju AI integrirao u cijeli iOS tako da će brojne aplikacije moći iskoristiti mogućnost pomoći AI asistenta pri pisanju, stvaranju fotografija, upravljanju obavijestima i slično. Još jedna novost vezana je i za emojije - dok Google omogućuje stvaranje novih povezivanjem postojećih emojija, Apple je korisnicima omogućio generiranje vlastitih emojija korištenjem generativne AI.

Spomenutim opcijama treba dodati i npr. skrivanje i zaključavanje aplikacija koje će od rujna biti dostupni vlasnicima iPhonea, što je slično opciji Private Space koju je Google ranije predstavio, ali je još uvijek dostupna u testnoj verziji, a i ranije je bila dostupna na određenim uređajima putem posebnih aplikacija. Također, opcija mirroringa, odnosno prikaza sadržaja s iPhonea na Macovima već je godinama dostupna na uređajima kompanija poput Samsunga i Huaweija.

Izvor: 9to5Google
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti