Brži procesori, štedljivije baterije: Počinje novo razdoblje za pametne satove

Veliki broj nadolazećih pametnih satova radit će na novom Snapdragonu, koji je brži i štedljiviji u odnosu na prethodnika koji se koristi u aktualnim modelima satova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2018. / 09:31

Pametni sat (Foto: Qualcomm) (Foto: Qualcomm)

Samo dva dana prije nego što će Apple predstaviti novu generaciju najpopularnijeg pametnog sata na svijetu, iz Qualcomma su najavili novu platformu namijenjenu za pametne satove koja bi trebala pokretati većinu pametnih satova na svijetu (osim Apple Watcha, naravno). Trenutni procesor koji se u pametnim satovima koristi, Snapdragon Wear 2100, predstavljen je još početkom 2016. – Qualcomm je na novoj generaciji Snapdragon Wear 3100 radio dvije godine te bi ta platforma u kombinaciji s nedavno predstavljanom verzijom Googleova operativnog sustava za nosive uređaje Wear OS trebala donijeti novo i puno bolje iskustvo korištenja tih uređaja.

Novi Snapdragon snažniji je i moćniji u odnosu na prethodnika, pa će i performanse pametnih satova biti puno bolje, a dolazi i s koprocesorom koji će omogućiti veću uštedu energije. SP Wear 3100 ima bolje integriran NFC za korištenje servisa poput Androida Pay i bolju 4G povezivost, tako da možemo očekivati sve veći broj satova koji će biti samostalni, odnosno neće ih biti potrebno povezivati s pametnim telefonima.

Kao i u slučaju pametnih telefona, baterija, tj. trajanje baterije veliki je problem i za vlasnike pametnih satova, a novi Snapdragon omogućit će dulje trajanje baterije. U odnosu na model SD Wear 2100, baterija u novim satovima trebala bi trajati 4 do 12 sati aktivnog rada dulje, odnosno 1,5 do 2,5 dana više između punjenja baterije – što, naravno, ovisi o kapacitetu baterije, kao i o načinu na koji se (i koliko) sat koristi.

Najava Snapdragona Wear 3100, kao i spomenuta nova verzija Googleova operativnog sustava za nosive uređaje trebala bi označiti novi početak za tržište pametnih satova te možemo očekivati predstavljanje sve većeg broja modela ovih uređaja koji će sada biti snažniji i s izdržljivijom baterijom. Spominjalo se čak kako bi i Google mogao predstaviti pametni sat Pixel na eventu koji će održati za mjesec dana, no čini se da od toga ipak neće biti ništa te će čast predstavljanja novih modela s novom platformom prepustiti svojim partnerima.

Ako namjeravate kupiti pametni sat, preporučujemo vam da sačekate malo i prvo vidite što će donijeti nova generacija Appleova sata (što bi značilo da bi stariji modeli mogli pojeftiniti), odnosno kakve će sve satove tijekom sljedećih mjeseci predstaviti druge tehnološke kompanije, a koje će pokretati novi Snapdragon.

Izvor: Gizmodo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti