Brzo, brže, oblak! Sada će jedna igra biti prilagođena svim platformama

Streaming sadržaj 5G tehnologijom ulazi na velika vrata jer će uz pomoć dosad najbrže mreže on biti kvalitetniji nego ikad prije.

Nova Studio | 15.11.2019. / 13:58

Svi zaljubljenici u gaming i esport upravo su došli na svoje jer je na Zagrebačkom velesajmu u tijeku jedan od najboljih gamerskih festivala u regiji - Reboot Infogamer. Taj se festival zbog svojeg razmjera vrlo lako može smjestiti među 10 najvećih u svijetu. Kao i svake godine, i ove nas očekuju brojna iznenađenja, a jedno je od najvećih testiranje 5G tehnologije u živoj mreži među prvima u svijetu.

Nalazimo se pred finalom 4. sezone A1 Adria lige, više od 1000 igrača iz 7 zemalja regije natjecalo se u 4 igre. Mobilne igre finale imaju u petak, dok CS GO i DOTA2 timovi odmjeravaju snage u subotu i nedjelju. Ovo finale 4. sezone posebno je i po tome što će se prvi put u regiji, u esportu općenito igrati na A1 5G mreži, rekla nam je Monika Majstorović, direktorica marketinga za privatne korisnike.

Nova 5G tehnologija najviše će razveseliti upravo sve ljubitelje digitalne zabave jer ona obećava nižu latenciju, što znači i brži prijenos informacija kroz mrežu. To nas dovodi do toga da će se proizvođači igara sve više usmjeravati na takozvani oblak, tako da igrači više neće biti ograničeni samo na jedan uređaj, već će svoju omiljenu igru moći igrati bilo gdje u bilo kojem trenutku.

Danas se mi proizvođači igra suočavamo s dosta problema gdje moramo igru importati na više platformi. Kao čovjek koji se bavi razvojem igara, meni bi bilo puno jednostavnije napraviti igru za jednu platformu, a unutar clouda da se ona izvodi na sve druge platforme, počevši od mobitela, tableta, PC-a i PlayStationa, rekao nam je Andrej Levenski, susosnivač i tehnički direktor Gamepiresa, koji stoji iza svjetski poznate igre SCUM i dodao: Niža latencija omogućava da se napokon preko mobilnih mreža omogući streaming sadržaj, točnije igranje preko cloud platforme.

Streaming sadržaj 5G tehnologijom ulazi na velika vrata jer će uz pomoć dosad najbrže mreže on biti kvalitetniji nego ikad prije. Time će se privući veći broj ljudi i stvoriti nova baza korisnika koja do sada nije igrala zbog toga što nisu bili u mogućnosti kupiti skupi hardware.

5G nije samo tehnologija nego jedna cjelokupna tehnološka transformacija koja donosi mnogo poboljšanja. Ona će donijeti broadband u svako kućanstvo Republike Hrvatske, čime će se smanjiti u potpunosti jaz između gradova i ruralnih sredina, rekao je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

Ova najnovija tehnologija zahtijevat će i nove uređaje jer se novi čipovi koji omogućuju 5G tehnologiju nalaze samo u uređajima nove generacije. No tranzicijski period s 4G na 5G tehnologiju ipak će potrajati jer unatoč tome što već postoje pametni telefoni koji podupiru 5G mrežu, ostale tehnologije još uvijek moraju zaživjeti.

Radujem se ovoj 5G. Gaming industrija jako teži mobile igrama. Prisutnost mobitela je sve veća i možete imati nekakav osrednji mobitel i to sasvim solidno odigrati. Ja sam mogao danas iskusiti tu 5G mrežu i mogu reći da je bilo zadovoljavajuće, zaključio je Neno Hadžihajdić, gamer PvtMole.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti