Budite veoma pažljivi prilikom prodaje ili kupovine na internetu: Jedan krivi klik Zagrepčanku je stajao 30 tisuća kuna

Iz policije ponovno upozoravaju građane da budu oprezni prilikom prodaje i kupovine na internetu te da ni u kom slučaju ne otkrivaju svoj PIN nikome.

Martina Čizmić | 24.10.2022. / 14:20

Internetska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prijevare vezane uz prodaju ili kupovinu predmeta na društvenim mrežama i u internetskim oglasnicima sve su češće. Posljednji primjer dolazi iz Zagreba, gdje je 40-godišnjakinja zbog jednog krivog klika ostala bez 30 tisuća kuna. 

Žena za računalom u polju, ilustracija Žena dogovorila kupovinu traktora na društvenim mrežama pa ostala bez novca i traktora

Naime, kako navode iz Policijske uprave zagrebačke, ona je na internetskom oglasniku oglasila prodaju djećje obuće. Na oglas joj se javila osoba, za koju je policija naknadno utvrdila da se radi o 19-godišnjem državljaninu Rumunjske, i rekao kako želi kupiti objavljeni artikl. Naveo je kako bi obuću trebalo poslati u Istru putem dostavne tvrtke. 

Nedugo potom obavijestio je oštećenu kako je traženi novčani iznos uplatio te joj poslao poveznicu za koju joj je rekao da mora putem te poveznice potvrditi dostavu i da će joj tada novac biti uplaćen i vidljiv na računu.

Ne sumnjajući u namjere osumnjičenoga, 40-godišnjakinja je kliknula na dostavljenu poveznicu. Nakon klika na poveznicu otvorena je internet stranica na kojoj je zatraženo da upiše broj svoje kartice te dodatne podatke.

Internetska prijevara, ilustracija Policija upozorava: Budite posebno oprezni prilikom prodaje i kupovine putem internetskih oglasnika

Smatrajući da su navedeni podaci zaista potrebni kako bi joj se novac uplatio, oštećena je upisala tražene podatke. Nakon proteka par minuta je, putem aplikacije, išla provjeriti jesu li joj na račun uplaćeni novci za prodaju dječje obuće, međutim, utvrdila je kako joj s računa nedostaje nekoliko 30.000 kuna
, objavila je policija. 

Kako ističu, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici podnijet će posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu dok je osumnjičeni 19-godišnji državljanin Rumunjske trenutno nedostupan te se za njim intenzivno traga.

Iz policije ponovno upozoravaju građane da budu oprezni prilikom prodaje i kupovine na internetu te da ni u kom slučaju ne otkrivaju svoj PIN nikome. 

Internetska prijevara, ilustracija Kupujete na internetu? Budite posebno oprezni da ne nasjednete na ovu prijevaru

Prilikom prodaje ne koristite i ne dajte niti jedan od privatnih podataka kao što su PIN ili CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice odnosno podaci za pristup vašem internetskom bankarstvu. Jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj), ponavljaju iz policije

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti