Budućnost gaminga: Umjesto rukama i očima videoigre ćemo igrati direktno mozgom

Newell je uvjeren da bi ovakvo sučelje moglo imati i dublje posljedice za ljude koji ga koriste - moglo bi ih promijeniti.

Martina Čizmić | 26.01.2021. / 13:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Igraće konzole posljednjih godina donose sve bolje hardverske performanse i sve živopisnije igre. No to bi sve moglo izblijedjeti u odnosu na način na koji bismo mogli igrati videoigre u budućnosti.

Šef legendarne kompanije koja se bavi videoigrama, Valve, Gabe Newell, ima zanimljivu ideju kako igranje videoigara učiniti još boljim iskustvom. Kako je otkrio u intervjuu za New Zeland 1 News, Valve radi na sučelju između mozga i računala koje bi učinilo igranje videoigara potpuno novim iskustvom.

Kako je pojasnio, ljudske oči imaju svoja ograničenja i kad se nekome vid pogorša, više ne može doživljavati svijet oko sebe (a onda ni videoigre) onako kako je to doživljavao ranije.

Moći ćemo stvoriti potpuno novo vizualno iskustvo, vizualnu točnost u kojoj stvarni svijet više neće biti mjerilo prema kojem radimo sve ostalo. Stvarni svijet će se činiti običan, bezbojan, mutan u usporedbi s iskustvima koje ćete moći stvoriti u ljudskim mozgovima, uvjeren je Newell.

Kako bi to ostvarili, Valve surađuje s tvrtkom koja se bavi biosenzorima, OpenBCI, na otvorenom projektu koji bi trebao omogućiti da svi imaju pristup tehnologiji koja bi mogla čitati signale mozga, a koju je moguće ugraditi u uređaje poput kaciga ili naočala. Razvili su i koncept kacige i nazvali ga Galea.

No Newell ističe da bi ovakvo sučelje moglo imati i dublje posljedice za ljude koji ga koriste.

Postaje čudno kad se vašu osobnost može mijenjati kroz sučelje između mozga i računala. Naša mogućnost da stvorimo iskustva u ljudskim mozgovima, koja nisu prenošena kroz neku periferiju, bit će bolja nego što to možemo zamisliti, istaknuo je Newell i dodao kako će tehnologija omogućiti korisnicima da uređuju ne samo ono što žele vidjeti, već i svoj osjećaje i emocije.

Uvjeren je da bi ta tehnologija mogla pomoći ljudima koji loše spavaju, ali i kako bi mogla dovesti do razvoja posebne grane psihoterapije - one u kojoj jednostavno uklonite ili promijenite nepoželjne osjećaje. Baš kao što se to spominje u nekim znanstvenofantastičnim filmovima.

Međutim, do takvog sučelja i tehnologije još ćemo se načekati. Newell ne vjeruje da će sučelje između mozga i računala uskoro doći na tržište, prije svega zbog brojnih sigurnosnih pitanja.

Nitko ne želi reći - Sjećaš se Boba? Sjećaš se kad su Boba zarazili ruskim malwareom? Da, to je bilo grozno. Je li još uvijek trči gol kroz šumu?, našalio se Newell i dodao: Da, ljudi će morati biti uvjereni da je sustav siguran i da neće dugoročno utjecati na njihovo zdravlje.

Dakle, zasad smo sigurni. A u budućnosti, tko zna. Možda budemo mogli cijelu 2020. zamijeniti nekim ljepšim uspomenama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti