Budućnost je preklopna: ASUS predstavio svoj fleksibilni Zenbook 17 Fold OLED

ASUS je predstavio svoje fleksibilno pametno računalo, koje izgleda jako, jako dobro.

Martina Čizmić | 02.09.2022. / 12:41

Asus Zenbook 17 Fold OLED (Foto: Zimo)

ASUS je uoči sajma IFA Berlin predstavio svoje fleksibilno računalo, Zenbook 17 Fold OLED. Kako su istaknuli, radi se o prvom 17,3-inčnom sklopivom OLED prijenosnom računalu na svijetu, koje bi se trebalo na tržištu pojaviti do kraja godine.

Posebno su naglasili kako je za stvaranje ovog uređaja ključna bila suradnja s Intelom i razvijanje inovacija u kategoriji sklopivih uređaja. ASUS-ovi inženjeri i dizajneri razvijali su uređaj koji spaja dvije veličine zaslona i višestruke načine korištenja u jednom, prenosivom uređaju.

Asus Zenbook 17 Fold OLED (Foto: Zimo)

IFA Berlin Berlin ponovno postaje središte potrošačke elektronike, evo što možemo očekivati od IFA 2022.

Zenbook 17 Fold OLED tako ima certifikat Intel Evo, a korisnicima nudi dvije veličine OLED zaslona u jednom uređaju: veliki 4:3 17,3-inčni 2,5K dodirni zaslon koji se savija u sredini i dva 3:2 12,5-inčna 1920 x 1280. Kada je potpuno zatvoren duž precizno konstruirane šarke od 180° uređaj ima dijagonalu od 12,5 inča i manji je od papira veličine A4. Šarke su testirane na 30 tisuća otvaranja, što bi trebalo garantirati njihovu dugotrajnost. Da ovo stavimo u kontekst, ako korisnik otvori i zatvori prijenosno računalo šest puta dnevno, to predstavlja životni vijek od preko devet godina. Šarka bez koraka napravljena je da čvrsto drži gornji zaslon pod bilo kojim kutom, što ga čini savršenim kada se koristi kao ultraprijenosno prijenosno računalo od 12,5 inča ili za korištenje jednom rukom u načinu čitača.

Ovisno o tome kako je rasklopljen i postavljen, Zenbook 17 Fold OLED može biti stolno računalo, prijenosno računalo (s Bluetooth tipkovnicom), prijenosno računalo (s virtualnom tipkovnicom), tablet ili pak čitač. ASUS ErgoSense Bluetooth tipkovnica ima i dodirnu podlogu u punoj veličini, zbog čega je tipkanje na njoj izuzetno ugodno i ni po čemu ne odaje dojam da se radi o “maloj” tipkovnici.

Značajka inteligentnog upravljanja prozorima u ASUS ScreenXpert 3 i aplikacije Mode Switcher omogućuju upravljanje sadržajem na ekranu te podijelu ekrana na nekoliko prozora za lakši rad. Unatoč velikoj veličini zaslona, ​​uređaj teži samo 1,5 kg bez tipkovnice, odnosno 1,8 kg s njom. Posebno je zanimljivo što se uređaj može bez problema zatvoriti i dok je tipkovnica stavljena na donji dio ekrana (pričvršćuje se magnetno) pa je tako olakšano prenošenje.

Sklopivi OLED zaslon osjetljiv je na dodir, ima vrijeme odziva od 0,2 ms i brzinu osvježavanja od 60 Hz, a za točnost boja garantira certifikat Dolby Vision i PANTONE.

Asus Zenbook 17 Fold OLED (Foto: Zimo)

Za pokretanje cijelog sustava brine se Intel Core i7-1250U procesor 12. generacije, Intel Iris Xe grafika, 16 GB RAM-a i brzi 1 TB PCIe SSD, dok su za povezivanje s periferijom rezervirana dva USB-C Thunderbolt 4 priključka.

Zenbook 17 Fold OLED uključuje nekoliko pametnih značajki koje pokreće AI.

HD infracrvena (IR) kamera koja radi s ASUS AdaptiveLock i novim Intel Visual Sensing Controller čipom omogućuje nove značajke koje pokreće AI. Na primjer, kao i brza prijava licem, može otkriti kada se korisnik odmiče od prijenosnog računala. Ako se to dogodi, zatamnjuje zaslon kako bi produžio trajanje baterije i zaključava prijenosno računalo radi sigurnosti. Kada se korisnik vrati, osvjetljava zaslon i automatski ga prijavljuje brzom prijavom licem.

Lenovo ThinkPad X1 Fold Lenovo predstavio novu generaciju 16-inčnog ThinkPad X1 Fold uređaja

Integrirani senzor boja detektira razinu ambijentalnog osvjetljenja i automatski prilagođava svjetlinu i temperaturu boje zaslona kako bi pružio najbolju sliku za okolinu.

Konačno, 5 MP AI web kamera ima ASUS 3D Noise Reduction (3DNR) tehnologiju za izuzetno jasne video pozive. Jedinstveni algoritam izoštrava slike i uklanja šum u stvarnom vremenu kako bi sve izgledalo oštro i jasno tijekom video poziva.

Prema trenutno dostupnim informacijama, ASUS Zenbook 17 Fold OLED bit će dostupan na odabranim tržištima po cijeni od 3499 američkih dolara.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti