Berlin ponovno postaje središte potrošačke elektronike, evo što možemo očekivati od IFA 2022.

Tijekom pet dana, IFA Berlin predstavit će najnovije trendove u potrošačkoj elektronici.

Martina Čizmić | 28.08.2022. / 10:29

IFA Berlin (Foto: Messe Berlin)

Nakon dvije pandemijske godine, sajam potrošačke elektronike i kućanskih aparata IFA Berlin, vraća se u punom sjaju. Od 2. do 6. rujna potrošači će na jednom mjestu moći vidjeti najnovije TV prijemnike s izuzetno oštrom slikom i punim zvukom, uživati ​​u hladnom napitku iz vrhunskog aparata za kavu, dobiti savjete izravno od profesionalnih kuhara za najnoviji aparat za kuhanje na pari, otkriti brojne načine za uštedu energije u domu i sudjelovati u demonstracijama superpametnih naprava za pametni dom. 

Kako ističu organizatori, u više od 30 izložbenih dvorana, okupit će se vodeći startupovi, ali i veliki IT igrači. Među njima će biti vodeći brendovi kao što su AEG/Electrolux, AVM, Beurer, Beko Grundig, Bosch, Haier, HAMA, Huawei, JURA, Liebherr, LG, Metz, Miele, Panasonic, Siemens, Samsung i TCL. Na IFA-i će viši rukovoditelji međunarodnih kompanija, uključujući Arçelik, Huawei, Honor, Qualcomm i Schneider Electric, održati govore o svojim vizijama tehnologije budućnosti.

Slika nije dostupna IFA Berlin se vraća: Od 2. do 6. rujna Berlin će ponovno biti centar tehnološkog svijeta

Nakon pandemije želimo kupcima i trgovcima ponovno dati ono što trebaju – zajedničku platformu za postavljanje novog smjera globalne tehnološke industrije za budućnost. Nije dovoljno govoriti o najnovijim inovacijama i trendovima. Ono što je bitno je prezentirati ih široj javnosti. Što je novo? Koje su prednosti? I kako mogu koristiti određeni proizvod? To su pitanja na koja će biti odgovoreno na IFA-i u Berlinu, rekao je David Ruetz, viši potpredsjednik na IFA-i 2022.

IFA 2022 je prvi globalni sajam za industriju kućne elektronike od početka pandemije. Ove će godine ponovno istaknuti vodeće proizvodne trendove i rješenja u sektoru potrošačke elektronike i kućanskih aparata te u susjednim industrijama, te će dati poticaj međunarodnim tržištima. Štoviše, IFA Berlin mjesto je gdje se susreću industrija, trgovci, posjetitelji trgovine, mediji i naravno potrošači, za koje se u konačnici svi proizvodi i usluge razvijaju i proizvode, doala je Sara Warneke, direktorica gfu-a. Consumer & Home Electronics GmbH, organizatora sajma IFA.

IFA trendovi – od televizora s 3D zvukom do pametnih kućnih naprava

Pandemija je ostavila trag na brojnim trendovima prikazanim na IFA-i. Ljudi su više vremena provodili kod kuće pa im je bitnije postalo imati dobre i napredne kućanske uređaje. No to ne znači da su teme poput održivosti, umjetne inteligencije, funkcionalnosti i učinkovitosti stavljene po strani. 

Kako su istaknuli organizatori, posjetitelji će moći vidjeti najnovije generacije TV prijemnika s nevjerojatno velikim zaslonima, ultravisokom rezolucijom i velikim rasponom boja, otkriti nove proizvode za još bolji zvuk u njihovom domu. Primjerice, mogu saznati više o inteligentnom softveru koji može otkriti dolazi li zvuk s nogometnog stadiona, studia za vijesti, reklame ili koncertne dvorane te ga u skladu s tim fino podesiti. Inovativni audio algoritmi temeljeni na AI i modelima dubinskog učenja mogu poboljšati kvalitetu i jasnoću prijenosa glasa.

Za posjetitelje sajma IFA održivost je već dobro poznata tema, a ove će godine posebnu pozornost plijeniti oni uređaji koji štede energiju i troškove. 

U modernim domovima povezivost je najveća prednost. Umrežavanje pametnih kućnih proizvoda čini ih sigurnima, učinkovitima i jednostavnima za korištenje. Neki uređaji korisnicima olakšavaju traženje i primanje najnovijih statusa programa, poruka ili informacija o njezi, održavanju i servisu. Zahvaljujući integriranim kamerama, provjera pećnice ili hladnjaka iz daljine više nije problem. Automatsko zaključavanje vrata čini ključeve suvišnima i može automatski omogućiti odabrani pristup, dok pokreti svjetla i sjenila simuliraju zauzetost kako bi odvratili neželjene goste.

Veliki i mali kućanski aparati postaju lakši za korištenje, lakši za korištenje i učinkovitiji, a istovremeno nude više funkcija. Na primjer, perilice-sušilice i višenamjenske pećnice pametno kombiniraju značajke i opcije onoga što su nekada bili odvojeni uređaji. Tehnološki napredak, primjerice u baterijama, nudi veću slobodu korištenja, dok drugi osiguravaju da hrana dulje ostaje svježa ili daje bolje rezultate pranja i čišćenja. Veliki i mali kućanski uređaji imaju za cilj olakšati kućanske poslove i uštedjeti dragocjene resurse poput energije, vode i vremena.

IFA (Foto: AFP) IFA 2021 ipak otkazana i prebačena na 2022. kad situacija bude bolja

S najnovijim komunikacijskim mrežama pametni telefoni i drugi mobilni uređaji postaju sve brži i moćniji. Snaga procesora visokih performansi kombinira se s inovativnim, ponekad sklopivim zaslonima.

Još jedan važan aspekt je umreženo zdravlje. S pravim uređajima i pomoćnicima kao što su uređaji za praćenje fitnessa i kuhinjska pomagala s funkcijama kuhanja, osiguravanje zdrave prehrane i obroka, kondicija i dobrobit postaju lakši i još zabavniji doživljaj.

IFA NEXT – središte inovacija

Osim dobro poznatih igrača, na sajmu IFA Berlin, svoje mjesto imaju i vodeći svjetski istraživački instituti, sveučilišta, startupovi i udruge koji predstavljaju najnovije tehnološke trendove. Brojni startupi rade na poboljšanju ekološke učinkovitosti u sektoru potrošačke elektronike i kućanskih uređaja. U fokusu su proizvodne metode koje štede resurse i neutralne su prema ugljiku, mogućnost popravka i recikliranje. Posjetitelji se također mogu diviti drugim fascinantnim inovacijama vezanim uz povezivost, AI, pametan život i učinkovitost.

SHIFT Mobility 

Paralelno s IFA-om održavat će se i partnerski događaj SHIFT Mobility, usmjeren na oblik koji će mobilnost poprimiti u budućnosti. Ove godine izlošci će uključivati ​​potpuno električni Bus ID Buzz iz Volkswagena, koji bi trebao stići na njemačko tržište tek ove jeseni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti