Šteta od Crowdstrike incidenta još se zbraja: Osiguravatelji očekuju tisuće odšteta koje bi mogle doseći i tri milijarde dolara

Neke police kibernetičkog osiguranja isključuju incidente koji nisu rezultat namjere da se nanese šteta.

Hina | 25.07.2024. / 15:09

CrowdStrike (Foto: Afp)

Osigurana šteta od pada informatičkih sustava širom svijeta zbog ažuriranja CrowdStrikeovog programa za zaštitu od hakerskih napada vjerojatno će se kretati u rasponu od 1,5 milijardi do tri milijarde dolara, procijenila je osiguravateljska tvrtka Parametrix.

U petak ujutro, malo iza sedam sati po srednjoeuropskom vremenu, američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike poslala je klijentima upozorenje da njezin program „Falcon Sensor” 'ruši' Windowse, što se na računalima očituje 'plavim ekranom smrti'.

Kompanija je u upozorenju objasnila kako korisnici mogu 'pješke' riješiti problem, navodi Reuters, pozivajući se na uvid u CrowdStrikeovu obavijest.

Blue Screen of Death Iz Microsofta objavili koliko je računala obuhvaćeno velikim IT kvarom

Microsoftov operativni sustav ugrađen je u informatičke sustave širom svijeta pa je njegovo rušenje zbog ažuriranja CrowdStrikeovog programa omelo rad bolnica, zaustavilo zračni promet i emitiranje televizijskih programa i poremetilo poslovanje banaka.  

Osiguravatelji se pripremaju za stotine, ako ne i tisuće, odštetnih zahtjeva organizacija na koje je utjecao događaj povezan s CrowdStrikeom, rekao je u ponedjeljak, partner u tvrtki McGill and Partners zadužen za kibernetičke napade Ryan Griffin.

Standardna polica za osiguranje od od štete u slučaju prekida poslovanja ne pokriva gubitke koje je izazvao pad informatičkih sustava zbog ažuriranja CrowdStrikeovog softvera, rekao je voditelj osiguranja u agenciji za rejtinge DBRS Morningstar Marcos Alvarez, a ne pokriva ga vjerojatno ni svaka polica kibernetičkog osiguranja.

Neke police kibernetičkog osiguranja isključuju incidente koji nisu rezultat namjere da se nanese šteta, objasnio je izvršni direktor platforme za osiguranje od kibernetičkog rizika CyberWritea Nir Perry.

Globalni pad informatičkih sustava vjerojatno je najveći akumulativni incident kojem smo svjedočili u povijesti kibernetičkog osiguranja, naglasio je pak u srijedu izvršni direktor američkog osiguravatelja Parametrixa Jonatan Hatzor.

Širio se jako brzo i definitivno je imao globalni karakter, rekao je Hatzor za Reuters.

Financijski gubici širom svijeta mogli bi dosegnuti 15 milijardi dolara, upozorio je šef Parametrixa. U skupini američkih tvrtki s popisa Forbes 500 iznositi će 5,4 milijarde dolara, kada se izuzme Microsoft, procjenjuju u Parametrixu.

Odgođeni let, ilustracija Incident s CrowdStrikeom pokazao je koliko su ljudi bespomoćni kada dođe do velikih problema s IT sustavima

Osigurana šteta širom svijeta trebala bi se kretati u rasponu od 1,5 milijardi do tri milijarde dolara, a u skupini tvrtki s Forbesovog popisa od 540 milijuna do 1,08 milijardi dolara, kada se izuzme Microsoft, izračunali su u američkoj kompaniji. 

I tvrtka CyberCube slaže se u procjeni da je incident prouzročio možda najveću štetu u povijesti kibernetičkog osiguranja, prema priopćenju objavljenom u četvrtak.

Incident je velik za tržište kibernetičkog osiguranja, naglasili su, ali nije ni blizu "destruktivnom potencijalu" koji vodeći osiguravatelji moraju pokrivati kapitalnim rezervama. 

Svjetski osiguravatelji i reosiguravatelji vjerojatno će izbjeći veće financijske posljedice, procjenjuje agencija za kreditne rejtinge Fitch.

Broker reosiguranja Guy Carpenter upozorava da će osiguravatelji, uz odštetu za posljedice kibernetičkog incidenta, možda morati isplatiti i police osiguranja poslovnih čelnika i imovine, navodi Reuters.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti