Čak 86 posto žena u Hrvatskoj ne zna da postoji jednostavan test koji im može spasiti život

Jedan jednostavan test može otkriti povećan rizik za oboljenje od različitih vrsta raka, a oboljelima osigurati bolju terapiju.

Hina | 19.10.2023. / 08:59

Testiranje krvi u laboratoriju, ilustracija (Foto: Getty Images)

Genetička testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije, kojima se može utvrditi rizik od razvoja raka dojke i raka jajnika ili definirati terapija za liječenje tih bolesti, nepoznanica su za velik broj žena u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje provedeno u sklopu inicijative #NeZaboraviMe.

Prema istraživanju koje je provela agencija Ipsos na 600 ispitanika, čak 86 posto žena u Hrvatskoj nije dovoljno upoznato s mogućnošću takva genetskog testiranjima koje im može spasiti život.

Pregled mamografske snimke, ilustracija Umjetna inteligencija mogla bi biti nezamjenjiv alat u ranom otkrivanju karcinoma

Istodobno, statistički podaci pokazuju da će od raka dojke u Hrvatskoj oboljeti svaka deseta žena, dok od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva gotovo 400 žena, ističu udruge Sve za nju, Nismo same, Europa Donna Hrvatska, Caspera iz Splita i Ja Ka iz Osijeka.

Upravo zbog nedovoljne svijesti o testiranjima koja mogu spasiti živote žena, pokrenule su inicijativu #NeZaboraviMe, kojom se želi stvoriti potrebni uvjeti za testiranje unutar javnozdravstvenog sustava tako da se svaka žena koja za to ispunjava uvjete testira.

Također, cilj je i educirati što veći broj žena te njihovih obitelji i prijatelja o važnosti BRCA genetičkog testiranja.

Testiranje pridonosi i boljem ishodu liječenja

Iz udruga ističu da su BRCA 1 i BRCA 2 geni koje ima svatko od nas, a pomažu u sprječavanju raka stvarajući proteine koji čuvaju stanice od abnormalnog rasta. Međutim, ako je kod njih prisutna mutacija, odnosno pogreška, tada se povećava rizik od raka jajnika i dojke, ali i nekih drugih vrsta raka.

Upravo je zato važno genetičko testiranje koje će zdrave žene s mutacijom BRCA gena usmjeriti prema učestalijim pregledima i redovitim konzultacijama s liječnikom, što je posebno važno kod raka jajnika, koji se često prekasno otkrije da bi se učinkovito liječio, istaknule su u priopćenju.

Za već oboljele žene testiranje osigurava ciljaniju terapiju s potencijalno boljim ishodima liječenja.

Kontracepcijske pilule Kakva je povezanost kontracepcijskih pilula i raka dojke: Objavljeni rezultati nove studije

Status mutacije BRCA gena je važan za planiranje strategije liječenja jer BRCA pozitivne bolesnike tada možemo liječiti određenom skupinom ciljanih lijekova, objašnjava pročelnica Poliklinike u Klinici za onkologiju KBC-a Rebro Natalija Dedić Plavetić.

Smatra da je to testiranje važno i za zdrave srodnike radi utvrđivanja rizika za razvoj određenog tipa raka i provođenje češćih i ranijih preventivnih pregleda.

Iz Udruge SVE za NJU ističu kako svi važni akteri u području BRCA testiranja moraju uložiti sve potrebne napore kako bi zdrave žene i pacijentice dobile priliku koju zaslužuju – bilo da je riječ o prevenciji ili ranom detektiranju bolesti, bilo da je riječ o učinkovitijem liječenju.

Naš je cilj znatno povećanje broja BRCA testiranja u skladu s kriterijima iz stručnih smjernica na području cijele Hrvatske, istaknula je glavna tajnica te udruge Ljiljana Vukota.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti