Čak pet hrvatskih IT tvrtki na popisu 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi uglednog poslovnog dnevnika

Čak pet hrvatskih tvrtki našlo se na popisu 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi koji objavljuje The Financial Times.

Martina Čizmić | 02.03.2023. / 09:27

Davorin Cetto, Syntio (Foto: Syntio)

Ugledni londonski dnevnik The Financial Times na svoj je godišnji popis tisuću najbrže rastućih tvrtki u Europi uvrstio nekoliko tvrtki iz Hrvatske.

Tako se IT tvrtka Devōt, usmjerena na razvoj softvera s područja tehnologije u zdravstvu, smjestila na 87. mjesto, 15. mjesto u Europi unutar IT sektora, odnosno prvi u Hrvatskoj, s godišnjom stopom rasta prihoda od 155,8 posto u razdoblju od 2018. do 2021. godine.

Devōt se bavi uslugama razvoja softvera, pri čemu naglasak stavlja na digitalizaciju zdravstvenog sustava i telemedicinu, koja je dodatno zaživjela početkom pandemije COVID-19.

Ugodno smo iznenađeni priznanjem The Financial Timesa, prema kojem smo prepoznati kao jedna od top 20 IT tvrtki u Europi, naročito zato što naglasak nikada nismo stavljali na rast poslovanja, već smo od samih početaka snažno usmjereni na osiguravanje inovativnih i visokokvalitetnih proizvoda za naše klijente. Rast se dogodio prirodno kao rezultat predanog rada i akumuliranog znanja i najbolja je potvrda da je smjer koji smo odabrali itekako smislen. Ovo priznanje daje nam dodatan vjetar u leđa za razdoblje pred nama, u kojem s jednakom strašću nastavljamo kreirati rješenja koja će unaprijediti poslovanje naših klijenata i dati im dodanu vrijednost. Svjesni smo da ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez naših kvalitetnih ljudi, stoga nam je fokus na daljnje ulaganje u tim i njegovo osnaživanje kako bismo bili spremni odgovoriti na rastuće potrebe tržišta, izjavio je direktor i osnivač tvrtke Devōt Martin Morava.

Osim Devōta, na listi se našao i Syntio, tvrtka koja se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu. Ovo je druga godina zaredom da je Syntio uvršten na prestižnu listu The Financial Timesa (FT 1000) kao druga najbrže rastuća IT tvrtka u Hrvatskoj, i to na 111. mjesto u IT kategoriji.

Iz godine u godinu bilježimo pozitivne poslovne rezultate, a ovo prestižno priznanje već drugu godinu zaredom potvrđuje nam da radimo kvalitetno. Kako bismo zadovoljili potrebe tržišta i klijentima ponudili najbolja rješenja, posebno smo fokusirani na razvoj naših proizvoda i usluga, kao i na kontinuirano ulaganje u zaposlenike, istaknuo je Davorin Cetto, suosnivač i direktor tvrtke Syntio, koja je nedavno predstavila vlastitu podatkovnu platformu Dataphos, koja omogućuje unapređenje poslovanja kroz obradu podataka u stvarnom vremenu i donošenje odluka na temelju aktualnih podataka.

Na popisu Financial Timesa našla se i softverska tvrtka SysKit, koja je zauzela 771. mjesto, s apsolutnom stopom rasta od 203,8%.   

Toni Frankola, SysKit (Foto: SysKit)
 
Iako smo posljednjih nekoliko godina izrazito usmjereni na skaliranje tvrtke, zbog velike konkurencije nismo očekivali da ćemo biti uvršteni na listu. Ovo je dodatna potvrda da nam kontinuirano ulaganje u ljude, znanje i proizvod omogućava da stojimo uz bok najuspješnijim europskim organizacijama, rekao je Toni Frankola, izvršni direktor SysKita.   
 
SysKit razvija platformu za upravljanje Microsoftovim okolinama te im je većina klijenata iz SAD-a i Zapadne Europe. Zahvaljujući uspjehu softvera, privukli su i pažnju investitora, pa su prije nekoliko mjeseci ostvarili investiciju od devet milijuna dolara.

Iza svakog našeg uspjeha stoji puno rada i truda. Ovakva priznanja daju nam vjetar u leđa ususret svim projektima koji nas očekuju u ovoj i idućim godinama, zaključio je Frankola. 

Na popisu su se još našli i Aircash, koji je ujedno i najbolje rangirana hrvatska IT tvrtka na visokom 14. mjestu, te Heloo na 712. mjestu.

Podsjetimo, FT 1000 godišnji je popis najbrže rastućih europskih tvrtki koje objavljuje The Financial Times u suradnji s njemačkom statističkom tvrtkom i portalom Statista već sedmu godinu zaredom. Prikazuje tvrtke koje su ostvarile najvišu stopu rasta između 2018. i 2021. godine, a da bi se rangirale na listu morale su ostvariti minimalno 100.000 eura prihoda 2018. godine te minimalno 1,5 milijuna eura prihoda 2021. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti