Ugledni londonski dnevnik The Financial Times na svoj je godišnji popis tisuću najbrže rastućih tvrtki u Europi uvrstio nekoliko tvrtki iz Hrvatske.

Tako se IT tvrtka Devōt, usmjerena na razvoj softvera s područja tehnologije u zdravstvu, smjestila na 87. mjesto, 15. mjesto u Europi unutar IT sektora, odnosno prvi u Hrvatskoj, s godišnjom stopom rasta prihoda od 155,8 posto u razdoblju od 2018. do 2021. godine.

Devōt se bavi uslugama razvoja softvera, pri čemu naglasak stavlja na digitalizaciju zdravstvenog sustava i telemedicinu, koja je dodatno zaživjela početkom pandemije COVID-19.

Ugodno smo iznenađeni priznanjem The Financial Timesa, prema kojem smo prepoznati kao jedna od top 20 IT tvrtki u Europi, naročito zato što naglasak nikada nismo stavljali na rast poslovanja, već smo od samih početaka snažno usmjereni na osiguravanje inovativnih i visokokvalitetnih proizvoda za naše klijente. Rast se dogodio prirodno kao rezultat predanog rada i akumuliranog znanja i najbolja je potvrda da je smjer koji smo odabrali itekako smislen. Ovo priznanje daje nam dodatan vjetar u leđa za razdoblje pred nama, u kojem s jednakom strašću nastavljamo kreirati rješenja koja će unaprijediti poslovanje naših klijenata i dati im dodanu vrijednost. Svjesni smo da ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez naših kvalitetnih ljudi, stoga nam je fokus na daljnje ulaganje u tim i njegovo osnaživanje kako bismo bili spremni odgovoriti na rastuće potrebe tržišta, izjavio je direktor i osnivač tvrtke Devōt Martin Morava.

Osim Devōta, na listi se našao i Syntio, tvrtka koja se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu. Ovo je druga godina zaredom da je Syntio uvršten na prestižnu listu The Financial Timesa (FT 1000) kao druga najbrže rastuća IT tvrtka u Hrvatskoj, i to na 111. mjesto u IT kategoriji.

Iz godine u godinu bilježimo pozitivne poslovne rezultate, a ovo prestižno priznanje već drugu godinu zaredom potvrđuje nam da radimo kvalitetno. Kako bismo zadovoljili potrebe tržišta i klijentima ponudili najbolja rješenja, posebno smo fokusirani na razvoj naših proizvoda i usluga, kao i na kontinuirano ulaganje u zaposlenike, istaknuo je Davorin Cetto, suosnivač i direktor tvrtke Syntio, koja je nedavno predstavila vlastitu podatkovnu platformu Dataphos, koja omogućuje unapređenje poslovanja kroz obradu podataka u stvarnom vremenu i donošenje odluka na temelju aktualnih podataka.

Na popisu Financial Timesa našla se i softverska tvrtka SysKit, koja je zauzela 771. mjesto, s apsolutnom stopom rasta od 203,8%.   

Toni Frankola, SysKit (Foto: SysKit)
 
Iako smo posljednjih nekoliko godina izrazito usmjereni na skaliranje tvrtke, zbog velike konkurencije nismo očekivali da ćemo biti uvršteni na listu. Ovo je dodatna potvrda da nam kontinuirano ulaganje u ljude, znanje i proizvod omogućava da stojimo uz bok najuspješnijim europskim organizacijama, rekao je Toni Frankola, izvršni direktor SysKita.   
 
SysKit razvija platformu za upravljanje Microsoftovim okolinama te im je većina klijenata iz SAD-a i Zapadne Europe. Zahvaljujući uspjehu softvera, privukli su i pažnju investitora, pa su prije nekoliko mjeseci ostvarili investiciju od devet milijuna dolara.

Iza svakog našeg uspjeha stoji puno rada i truda. Ovakva priznanja daju nam vjetar u leđa ususret svim projektima koji nas očekuju u ovoj i idućim godinama, zaključio je Frankola. 

Na popisu su se još našli i Aircash, koji je ujedno i najbolje rangirana hrvatska IT tvrtka na visokom 14. mjestu, te Heloo na 712. mjestu.

Podsjetimo, FT 1000 godišnji je popis najbrže rastućih europskih tvrtki koje objavljuje The Financial Times u suradnji s njemačkom statističkom tvrtkom i portalom Statista već sedmu godinu zaredom. Prikazuje tvrtke koje su ostvarile najvišu stopu rasta između 2018. i 2021. godine, a da bi se rangirale na listu morale su ostvariti minimalno 100.000 eura prihoda 2018. godine te minimalno 1,5 milijuna eura prihoda 2021. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju