CES 2011 novosti iz Las Vegasa

Danas, 6. siječnja u Las Vegasu počeo je CES 2011, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike koji nam donosi pregršt novosti.

Zimo Zimo Damjan Tomšić | 07.01.2011. / 08:00

CES 2011 novosti iz Las Vegasa

U Las Vegasu 6. siječnja počeo je CES 2011, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike koji nam donosi pregršt novosti.

CES - Consumer Electronics Show sajam održavat će se od  6. – 9. siječnja u Las Vegasu, a samom gradu trebao bi donijeti prihod od 120 milijuna dolara u tjedan dana. Svake godine ovdje se prezentira otprilike 20,000 novih tehnoloških proizvoda.

Ove godine došlo je i 4500 novinara iz 60 zemalja, od toga je 1500 internacionalnih novinara. Naglasak ovogodišnjeg sajma je na novim tablet računalima, mobitelima, 3D televizorima i aplikacijama za televizore.

Microsoft je na sajmu otkrio svoju viziju budućnosti gdje će svi uređaji od mobitela do tablet računala biti pogonjeni njihovim Windows operativnim sustavom. Microsoftov CEO (eng. Chief Executive Officer) Steve Ballmer izjavio je: „Koji god uređaj koristite sada ili u budućnosti, Windowsi će biti tamo“.

Ballmer je također rekao da je Microsoft prodao čak 8 milijuna Kinecta otkad je Kinect pušten u prodaju. Ballmer i njegov avatar predstavili su novu opciju Kinecta zvanu avatarKinect koja nam donosi prepoznavanje lica na način da može prepoznati naš smijeh, podizanje obrva i ostale ekspresije lica. Ova opcija, odnosno usluga omogućit će videokonferencije između Xbox 360 korisnika i to pomoću njihovih virtualnih avatara.

Appleovo uspješno lansiranje iPada je ostavilo traga na cijelom tržištu tablet računala, a nakon desetak godina minimalnog uspjeha tablet računala, ovu godinu konačno možemo nazvati godinom tableta. Procjene govore kako bi 2011. godine tablet računala vrlo brzo mogla zamijeniti netbook računala i da bi do kraja ove godine to tržište moglo narasti oko 75 posto.

Nova tablet računala predstavile su tvrtke AOC, Asus, Lenovo, LG, Motorola, Samsung, Vizio i druge, a bazirana su na raznim verzijama Android te Windows 7 sustava. Od svih tablet računala na sajmu trenutno je najzanimljivija Motorola Xoom koja koristi Android 3.0 OS i nVidijin dvojezgreni Tegra 2 procesor te djeluje vrlo kompaktno i lagano.

Pratite naše stranice ovih dana jer ćemo i dalje pisati o zanimljivim stvarima sa CES 2011, najvećeg sajma potrošačke elektronike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti