'Cice i guzice' svima su zanimljive. Čuvajte svoje i ne slikajte se.

Dimenzije ljudske gluposti u modernim vremenima su nevjerojatno frapantne, što dokazuje i posljednja 'globalna afera' u kojoj je zapravo potpuno nebitno je li kriv Apple, haker ili položaj Zemlje u odnosu na sunce.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 03.09.2014. / 11:40

'Cice i guzice' svima su zanimljive. Čuvajte svoje i ne slikajte se.

Dimenzije ljudske gluposti u modernim vremenima su nevjerojatno frapantne, što dokazuje i posljednja "globalna afera" u kojoj je zapravo potpuno nebitno je li kriv Apple, haker ili položaj Zemlje u odnosu na sunce. 

Stvari su poprilično tragikomične, jer ako je "to" postalo toliko važno da je u drugi, treći ili četvrti plan medijskog fokusa poguralo probleme s ebolom, brojnim ratovima i gospodarskim problemima, onda je jasno da su nam svima skupa kriteriji izopačeni. Ali, to ionako nije ništa novo, barem ne u svijetu poznatih i slavnih, od kojih mnogi, da se ne lažemo, svoje "zvjezdane trenutke" temelje upravo na aferama, poglavito ako su u istima "cice i guzice". Tako i ovaj posljednji slučaj u kojem su u javnost procurile "golišave fotografije raznih celebova" samo dokazuje da će nečija intima pohranjena u bilo kojem obliku a da to nije isključivo mentalni, prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način, završiti pred očima svekolike globalne javnosti.

Kako, zašto i zbog koga, najmanje je bitno, iako se sada pravdaju svi, ponajviše Apple, kojem nikako ne treba publicitet "nesigurnog skladišta", ako je doista istina da su zbog sigurnosnog propusta u iCloudu golišave fotografije završile tamo gdje baš i nisu trebale. A možda je to, kako kažu vječiti teoretičari zavjere, pomno smišljeni scenarij, jer fotografije najpoznatijih i najslavnijih u odjeći valjda više nikoga ne zanimaju, pa je potrebno napraviti nešto što će zanimati - sve. Mene osobno ne zanima jesu li, možda, ove fotografije i "ne baš tako slučajno" završile u javnosti, kako bi se odradilo malo "marketinga", ali mi je smiješno da se sad svi zgražaju, snebivaju, traže krivca, pišu priopćenja i rade opći cirkus oko svega toga.

Priča me neodoljivo podsjeća na famozni "Severinin pornić" koji je svojedobno Hrvatsku (a i šire)  "okrenuo naopako", zanimanje je bilo toliko da su se čak prekidale i sjednice hrvatskog sabora (!) kako bi se pogledalo "kako to Seve radi". I tada su se tražili krivci, pljuštale su optužbe, opravdanja, analiziralo se tko je i je li uopće netko ukrao spornu snimku i prezentirao je javnosti... I tada je, kao i sada, bilo onih koji su uporno tvrdili kako je Severina navodno sa svojim "pi-ar stručnjacima" procijenila kako je vrijeme da se vrati na veliku scenu, čak i tim, sasvim neuobičajenim putem. Istina? Nikada se nije saznala, a i koga, na kraju, briga za istinu, glavno da se "raja" zabavlja, da se piše, priča, čita, prikazuje, glavno da je "veselo"...

"Kraljica Balkana", kako danas zovu Severinu je, slučajno ili ne, pomela konkurenciju, vratila se u velikom stilu i dohvatila uzlaznu putanju vlastite karijere. Pornić? Bilo pa prošlo, iako se i danas mnogi sjećaju, iako je Severina "grcala u suzama" jer je "narušena njezina privatnost", što je, realno, malo žešća glupost. Kao što je glupost da je naručena nečija privatnost u ovoj posljednjoj, a i svim ostalim aferama, kakvih nam ne nedostaje. Kako sačuvati privatnost, kako "cice i guzice", a i još poneke dijelove tijela, muških i ženskih, ostaviti samo za odabrane? Vrlo jednostavno, nemojte ih slikati. Nemojte ih pohranjivati. Nemojte ih čuvati. Nemojte ih pohranjivati "u oblak", ispod oblaka, iznad njega, nemojte ih uopće slikati. I točka! The end.

Jedino i samo tako možete jamčiti sebi, svojim partnerima, obitelji, poznatima i svima do kojih vam je stalo da te snimke neće završiti u javnosti. Bilo kakvo drugačije razmišljanje je tipično samozavaravanje i iluzija, jer je dovoljno primjera da bi i oni koji stvarno imaju smanjene intelektualne sposobnosti morali shvatiti da sigurnosti, apsolutne i neprobojne - nema! To je jednostavno jedina, istina nepisana istina, ali jedina moćna i jedina prihvatljiva, jer sve one izjave o sigurnosti, čuvanju podataka, hrpe tekstova i paragrafa su, opet, samo i isključivo - magla. Ako ne želite da jednoga dana vaše tijelo ugleda više očiju nego što možete prebrojati u jednom danu, onda ga nemojte fotografirati. Ni pametnim telefonom, ni fotoaparatom, niti bilo kojim drugim "sredstvom", nemojte fotografije koje vas mogu kompromitirati čuvati, niti pohranjivati, jer one nisu i nikada neće biti sigurne. 

Ono što je negdje, bilo da se radi o vašoj ladici ili podatkovnom centru u zapadnoj Virginiji, pohranjeno, dostupno je za krađu. I ako netko to odluči ukrasti, to će učiniti, a kad se to dogodi, obično je kasno za plakanje. Pogotovo se to odnosi na virtualne prostore za pohranu podataka, ne mogu se sjetiti niti jednog drugog opisa osim da moraš biti poprilično stupidan ako očekuješ da su fotografije ovakvog tipa bilo gdje u svijetu sigurne i nedostupne. Ne, nisu, dapače, vrlo je vjerojatno da će jednoga dana osvanuti baš tamo gdje vi ne biste željeli da osvanu. Digitalno doba je u velikoj mjeri sjajno, predivno, omogućuje nam mnoge stvari, ali nas isto tako čini potpuno "prozirnima" i dostupnima. Zato, oprezno, ono što je vaša intima, neka to i ostane.

A opet, ako ste željni publiciteta, onda samo naprijed, fotkajte "cice i guzice" i samo sačekajte da ih netko "ukrade", a to će se sigurno, samo je pitanje kada, dogoditi. Možda će onda i zbog vas prekidati sjednice državnog parlamenta, a najveće svjetske kompanije će se pravdati da one nemaju ništa s tim. Ali, samo možda... 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti