Čime će se baviti američke svemirske snage?

Američke svemirske snage više nisu šala, nego realnost i stvarnost. Nakon utemeljenja 20. prosinca 2019. godine i dodjele pripadajućeg im logotipa, neizbježno je zapravo jedno vrlo bitno pitanje - koja bi zapravo trebala biti njihova zadaća, odnosno čime će se oni baviti?

Branimir Vorša | 27.01.2020. / 14:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Da bi se krenulo u odgovaranje na pitanje čemu će služiti američke svemirske snage, treba se osvrnuti na trenutačne aktivnosti američke vojske u svemiru. Prije uspostavljanja zapovjedništva svemirskih snaga, vojnim operacijama u svemiru upravljalo je svemirsko zapovjedništvo američkog ratnog zrakoplovstva.

Iako su njihove aktivnosti stroga tajna, javnosti je poznato da su bili zaduženi za nabavu vojne svemirske tehnologije, poput svemirskih letjelica, satelita i raketa koje bi ih lansirale u Zemljinu orbitu.

Slika nije dostupna Novi logo Svemirskih snaga jako nas podsjeća na nešto, a vas?

Pod tim su zapovjedništvom sustavi poput GPS-a, obrambenog meteorološkog satelitskog programa te rakete Delta II, Delta IV i Atlas V.

Onda je nastupio aktualni američki predsjednik Donald Trump i 2018. godine predložio formiranje novog vojnog krila koje bi preuzelo zapovjedništvo svemirskim operacijama u cilju očuvanja američke superiornosti u svemiru i zaštite svoje vojne tehnologije u svemiru od stranih prijetnji.

Američke svemirske snage tako su postale šesti ogranak američke vojske. Od 26. siječnja 2020. godine general američkog ratnog zrakoplovstva John Jay Raymond, koji je prisegnuo na zapovjednu dužnost 14. siječnja, postao je i prvi te zasad jedini djelatnik tog čitavog novog vojnog ogranka.

Pentagon očekuje da će mu se s vremenom pridružiti do 15.000 novih zapovjednika, pilota i civila iz sad već bivšeg svemirskog zapovjedništva američkog ratnog zrakoplovstva.

Zagovornici osnivanja američkih svemirskih snaga smatraju da će taj vojni ogranak smanjiti fragmentaciju odgovornosti za svemirsku tehnologiju i njezinu nabavu s trenutačnih čak 60 organizacija na mnogo manju brojku. Isto tako, očekuju da će svemirske snage imati tešku zadaću kako postaviti i koristiti vojnu svemirsku tehnologiju.

Slika nije dostupna Vojne odore američkih svemirskih snaga izazvale podsmijeh na društvenim mrežama

Naravno, istovremeno, svemirske snage moraju stvoriti svoj vlastiti identitet i kulturu unutar američke vojske, koji će ih učiniti jedinstvenima. Drugim riječima, američke svemirske snage trebaju prerasti svoje korijene iz američkog ratnog zrakoplovstva i razviti vlastitu doktrinu ratovanja u svemiru te povećati svoj doseg u zadaćama, uključujući i preuzimanje zadaća koje trenutačno obavlja američki nacionalni ured za izviđanje (NRO).

Da je čitava stvar u povojima, govori i činjenica da taj novi ogranak nema ni program za nove kadete.

Kratkoročno gledano, zasad će se raditi po principu "sve po starom".

Izvor: Forbes

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti