Početkom godine u Kini je održana konferencija za medije Volva na kojoj su novinarima predstavljeni planovi kompanije na tržištu električnih automobila. Tijekom prezentacije predsjednik kineske podružnice Volvo Carsa Qin Peiji prikazao je dokument sa šest električnih automobila kompanije. Prikazani su neki postojeći model poput XC40 i C40 Rechargea, zatim EX90 i nabrijanija verzija EX90 Excellence, mali SUV (čini se kako je riječ o nedavno predstavljenom modelu EX30) te njihov prvi monovolumen.

Volvo XC40 Recharge Optimizam u Volvu: Električna vozila uskoro bi se po cijeni mogla izjednačiti s benzincima

Sve do sada nije bilo nekih informacija o tom monovolumenu, no ovaj tjedan iz Volva su objavili prve informacije o vozilu, a objavili su i sliku i kratak videozapis koji ne otkriva previše. U kratkoj objavi za javnost, Volvo je ljestvicu očekivanja postavio prilično visoko te kažu kako će njihov prvi električni monovolumen EM90 biti poput skandinavske dnevne sobe u pokretu. To je vozilo koje putnike neće samo odvesti od točke A do točke B, već je dizajnirano za osobe koje će provesti puno vremena u svom automobilu u kojem će se moći povezati s voljenima, opuštati, stvarati, raditi ili samo razmišljati.

O čemu se točno radi, odnosno kako izgleda njihovo vozilo, kakve su mu opcije te, naravno, koliko će stajati trebali bi saznati 12. studenog, za kada je najavljeno službeno predstavljanje. Čini se kako će na početku automobil biti namijenjen kineskom tržištu te će se istog datuma Volvo EM90 moći prednaručiti u Kini.

Iako, dakle, službeno detalji o samom automobilu nisu poznati, automobilski mediji očekuju kako će ova skandinavska dnevna soba na kotačima biti bazirana na automobilu ZEEKR 009 MPV jer je, kao i Volvo, ZEEKR brend kineske tvrtke Geely.

ZEEKR-ov automobil dostupan je u dvije verzije - jedna sa 116 kWh baterijom i dosegom od čak oko 700 km te druga sa 140 kWh baterijom dosega iznad 820 km, što su fantastične brojke za jedan električni automobil. Snaga motora iznosi 536KS, pogon je na sva četiri kotača, dok od 0 do 100 km/h kineski monovolumen može uhvatiti već za 4,5 sekundi, što su također impresivne brojke za takav tip vozila.

Volvo Električni SUV za mlađe generacije: Uskoro stiže Volvo EX30

Unutrašnjost je jednako impresivna, a treba naglasiti kako je ZEEKR 009 MPV opremljen brojnim sigurnosnim opcijama i naprednom tehnologijom, a isto očekujemo i od nadolazećeg Volva, a sve bi informacije o modeli EM90 trebali saznati za nešto više od 2 i pol mjeseca.

Izvor: Volvo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju