COVID-19: glavobolja i gubitak njuha najčešći simptomi u Europi

Glavobolje i gubitak njuha najčešći su simptomi bolesti COVID-19 kod europskih pacijenata koji imaju blag ili umjeren oblik bolesti, pokazuju rezultati istraživanja koje ističe da se bolest pojavljuje u različitim oblicima, ovisno o dobi i spolu oboljele osobe.

M. T. M.T. | 13.05.2020. / 22:34

Galerija

Sedam od deset oboljelih ima ta oba simptoma, zaključuje istraživanje instituta IFOS objavljeno u Journal of Intern Medicine provedeno na više od 1400 pacijenata.

Drugi najčešći simptomi jesu začepljen nos (67,8 posto) i kašalj (63,2 posto), umor (63,3 posto), zatim bolovi u mišićima ( 62,5 posto), curenje nosa (60,1 posto) i gubitak okusa (54,2 posto), dok je vrućicu imalo manje od polovice oboljelih (45,4 posto).

To prvo epidemiološko istraživanje europskih pacijenata s blagim oblikom COVID-19 pokrenuto je kako bi se procijenila učestalost simptoma gubitka njuha (anosmija) i okusa (ageuzija), koje su spominjali neki pacijenti.

Rezultati istraživanja pokazali su učestalost tih simptoma koji nisu bili zabilježeni u istraživanjima pacijenata u Aziji.

Istraživanja u pet europskih zemlja (Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španjolskoj i Švicarskoj) potvrđuju da je gubitak njuha jedan od specifičnih simptoma COVID-19, i to ne samo kao posljedica začepljena nosa.

Sposobnost koronavirusa da napadne olfaktivnu žarulju i središnji živčani sustav vjerojatno je objašnjenje anosmije, ističe bolnica Foch.

Anosmija i ageuzija vrlo su malo opisane u istraživanjima kineskih pacijenata, koji su navodili samo vrućicu, kašalj i respiratorne tegobe kao simptome COVID-19.

Istraživanje francuskog instituta IFOS tu razliku objašnjava činjenicom da su kineska istraživanja vođena na hospitaliziranim pacijentima, s težim oblikom zaraze.

Autori istraživanja pretpostavljaju da bi genetske mutacije koronavirusa mogle biti uzrok različitih simptoma i naglašavaju da učestalost simptoma ovisi o dobi i spolu oboljele osobe.

Mladi pacijenti najčešće imaju probleme uha, nosa i grla, dok stariji dobivaju temperaturu, umorni su i gube tek. Kašalj i vrućicu imaju češće muškarci, a žene češće gube njuh, pate od glavobolje i začepljen im je nos. (Hina) 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti