Nova studija pandemije otkrila je da oni koji su zaraženi koronavirusom mogu imati predvidiv redoslijed simptoma, a on se razlikuje od onog kod gripe i drugih koronavirusa.

Dosad su dokazi ukazivali na to da je najvjerojatniji redoslijed početnih simptoma infekcije COVID-19 obično počinjao s temperaturom, zatim se razvijao kašalj te bol u mišićima, nakon toga bi slijedila mučnina i/ili povraćanje te na kraju dijareja.

Iako sami simptomi nisu osobito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije vjeruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

Slika nije dostupna Obratite pozornost! Ovo su najčešći simptomi zaraze koronavirusom

Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su usporedili redoslijed simptoma kod infekcije COVID-19 s tisućama slučajeva gripe koje je prikupilo Sveučilište u Michiganu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji.

Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao COVID-19, kod njih je donji gastrointestinalni sustav obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje prije mučnine i povraćanja.

Redoslijed simptoma je važan, smatra Joseph Larsen, koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Sveučilištu Južne Karoline.

Znajući da svaka bolest drukčije napreduje, liječnici mogu brže utvrditi je li netko obolio od COVID-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju.

Pacijent na respiratoru u bolnici Važno otkriće britanskih znanstvenika: Ove grupe simptoma ukazuju na to koliko će teška biti zaraza koronom - od one nalik gripi do najtežih oblika

Kada su znanstvenici analizirali simptome COVID-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su "najčešći redoslijed prepoznatljivih simptoma... koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti".

Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redoslijed četiri najvjerojatnija početna simptoma ostao je isti.

Budući da je temperatura prva, mjerenje temperature moglo bi biti relevantan probirni mehanizam.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savjetuje mjerenje temperature prije izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprlo je tu preporuku.

Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test, nego kao mogući znak da se treba testirati, napisali su autori.

Uzimanje brisa iz nosa Studija otkrila: I asimptomatski bolesnici mogu prenijeti COVID-19, baš kao i oni koji imaju simptome

COVID-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje izvijestiti javnost o redoslijedu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identificiramo zaražene i stavimo ih u karantenu prije nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.

Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CBS da je novi model simptoma "dobar vodič".

Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Public Health.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju