Nova studija pandemije otkrila je da oni koji su zaraženi koronavirusom mogu imati predvidiv redoslijed simptoma, a on se razlikuje od onog kod gripe i drugih koronavirusa.

Dosad su dokazi ukazivali na to da je najvjerojatniji redoslijed početnih simptoma infekcije COVID-19 obično počinjao s temperaturom, zatim se razvijao kašalj te bol u mišićima, nakon toga bi slijedila mučnina i/ili povraćanje te na kraju dijareja.

Iako sami simptomi nisu osobito jedinstveni, redoslijed kojim se javljaju razlikuje se od onog kod drugih respiratornih virusa i autori studije vjeruju da bi njihov model mogao pomoći u razlikovanju novih slučajeva i ograničavanju širenja bolesti.

Slika nije dostupna Obratite pozornost! Ovo su najčešći simptomi zaraze koronavirusom

Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o više od 55.000 potvrđenih slučajeva u Kini, autori su usporedili redoslijed simptoma kod infekcije COVID-19 s tisućama slučajeva gripe koje je prikupilo Sveučilište u Michiganu, gotovo 150 slučajeva SARS-a na području Toronta i malim brojem slučajeva MERS-a u Koreji.

Utvrđeno je da gripa počinje s kašljem i temperaturom. I dok MERS i SARS mogu slično početi kao COVID-19, kod njih je donji gastrointestinalni sustav obično prvi pogođen, što dovodi do dijareje prije mučnine i povraćanja.

Redoslijed simptoma je važan, smatra Joseph Larsen, koji se bavi istraživanjima u području računarske biologije i bioinformatike na Sveučilištu Južne Karoline.

Znajući da svaka bolest drukčije napreduje, liječnici mogu brže utvrditi je li netko obolio od COVID-19 ili ima drugu bolest, što može pomoći u donošenju boljih odluka o liječenju.

Slika nije dostupna Važno otkriće britanskih znanstvenika: Ove grupe simptoma ukazuju na to koliko će teška biti zaraza koronom - od one nalik gripi do najtežih oblika

Kada su znanstvenici analizirali simptome COVID-19 kod 500.000 pacijenata, otkrili su "najčešći redoslijed prepoznatljivih simptoma... koji se razlikuju od onih kod drugih respiratornih bolesti".

Čak i kada su bili uključeni drugi simptomi poput grlobolje, glavobolje i umora, redoslijed četiri najvjerojatnija početna simptoma ostao je isti.

Budući da je temperatura prva, mjerenje temperature moglo bi biti relevantan probirni mehanizam.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) već savjetuje mjerenje temperature prije izlaska iz izolacije, a novo istraživanje poduprlo je tu preporuku.

Mi ne predlažemo početne simptome kao dijagnostički test, nego kao mogući znak da se treba testirati, napisali su autori.

Slika nije dostupna Studija otkrila: I asimptomatski bolesnici mogu prenijeti COVID-19, baš kao i oni koji imaju simptome

COVID-19 je zarazniji od gripe i ima tendenciju pojavljivanja u klasterima. Ako možemo bolje izvijestiti javnost o redoslijedu pojave simptoma te bolesti, to bi nam moglo pomoći da brže identificiramo zaražene i stavimo ih u karantenu prije nego što se dalje proširi zaraza, kažu oni.

Bob Lahita, reumatolog koji nije bio uključen u studiju, rekao je za CBS da je novi model simptoma "dobar vodič".

Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Public Health.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju