Prošle izbore za američkog predsjednika, među inim, obilježile su lažne vijesti s društvenih mreža, lažni profili i rusko upletanje s kojim su pokušali utjecati na rezultate izbora. Na Facebooku i drugim mrežama otvarane su brojne grupe za širenje propagande i lažnih vijesti s ciljem utjecaja na birače, no čini se da ih u to vrijeme nitko u toj kompaniji nije ozbiljno shvaćao. Kakav je bio konkretan učinak miješanja trećih strana u američki izborni proces nemoguće je znati, iako je jasno kako su lažne vijesti utjecale na razmišljanje i donošenje odluka dijela ljudi. Ovogodišnje predsjedničke izbore velike tehnološke kompanije, kao i američke obavještajne službe, dočekuju puno spremniji te se već dugo pripremaju na brojne mogućnosti utjecaja na birače, širenja lažnih vijesti i slično.

Facebook je tako krajem prošlog mjeseca pokrenuo istraživačku inicijativu čiji je cilj saznati kakav je utjecaj društvenih mreža poput Fejsa i Instagrama na izbore. U okviru te inicijative odlučili su se na prilično neobičan potez - dijelu korisnika u SAD-u platit će da na određeno vrijeme (do šest tjedana) deaktiviraju svoje profile na tim dvjema društvenim mrežama. Određenim korisnicima Fejsa prikazao se upitnik u kojem ih Facebook pita koliko bi htjeli biti plaćeni za deaktivaciju profila u trajanju od jednog ili šest tjedana. U toj anketi ponuđena su tri odgovora - 10, 15 ili 20 dolara po tjednu.

U Facebooku očekuju da će u istraživanju sudjelovati između 200 i čak 400 tisuća korisnika na Facebooku i Instagramu. Kako bi zaradili taj novac, osim deaktivacije profila, korisnici moraju sudjelovati u anketama i istraživanjima koje će morati ispuniti prije ponovne aktivacije profila. Stručnjak za kibernetičku sigurnost Alex Stamos vjeruju kako će osobe koje sudjeluju u ovom istraživanju poslužiti Facebooku kao kontrolna grupa za istraživanje načina na koji Facebook utječe ili ne utječe na odluke glasača.

U odnosu na razdoblje prije prošlih izbora za prvog čovjeka SAD-a, danas Facebook zapošljava tri puta više ljudi koji se brinu za sigurnost, ukupno više od 35 tisuća ljudi, a blisko surađuju i s vladom i snagama zakona kako bi spriječili miješanje u izborni proces i zaštitili korisnike.

Izvor: Fox News