Danas stiže nova verzija softvera za iPhone: Evo što sve donosi

Apple jednom godišnje, najčešće u rujnu, objavi veliku nadogradnju operativnog sustava za svoje pametne telefone.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.09.2023. / 18:56

Standby mod (Foto: Apple)

Dok će se svi oni koji se žele dokopati posljednjeg modela Appleova iPhonea morati strpjeti još nekoliko dana dok ne počne službena prodaja, vlasnici ostalih modela iPhonea (koji nisu stariji od pet godina), već danas moći će preuzeti posljednju verziju operativnog sustava za Appleove mobilne uređaje. Verzija iOS 17 predstavljena je još u lipnju ove godine i donosi različite nove opcije koje ne donose nikakvu revoluciju u načinu na koji se koristi iPhone, ali će svakako poboljšati njegovo iskustvo korištenja.

USB-C priključak Što je to zapravo USB-C sučelje i koje su njegove prednosti?

Nova verzija iOS bit će dostupna za vlasnike iPhonea od modela XS koji je predstavljen prije pet godina i novijim modelima i očekuje se kako će se moći preuzeti od 19 sati po hrvatskom vremenu. Treba naglasiti kako se u prošlosti znalo događati da brojni vlasnici iPhonea u isto vrijeme krenu s preuzimanjem nove verzije, zbog čega se cijeli proces može odužiti.

Među najzanimljivijim opcijama novog operativnog sustava svakako treba izdvojiti StandBy mod, opcija koja je dostupna samo određenim modelima - novim telefonima s always-on ekranima te na iPhoneu 14 Pro. Kada je aktivirana ta opcija tijekom punjenja na ekranu iPhonea pojavit će se informacije poput sata, vremenske prognoze, kalendarskih upisa, različitih widgeta itd. i telefon će se moći koristiti kao neka vrsta pametnog ekrana.

S novim iOS-om dolazi i opcija Contact Poster koja omogućuje prikaz personalizirane fotografije ili emojija, kao i posebnog fonta za ime koji će se prikazivati prilikom poziva. Primjer koji je prikazao Apple izgleda zanimljivo i zabavno. Opcija NameDrop omogućava jednostavno dijeljenje informacija o kontaktima - dovoljno je aktivirati tu opciju i približiti dva iPhonea jedan drugom, nakon čega će se prebaciti podaci, uključujući i novu opciju postera.

Novi iOS (Foto: Apple)

Posebno je zanimljiva opcija vezana uz VoiceMail - dok pozivatelji ostavljaju glasovnu poruku, ona se u stvarnom vremenu tekstualno prikazuje na ekranu telefona. Ako je osoba kojoj je poziv namijenjen blizu telefona i ako pročita da je nešto jako važno, odmah će se moći javiti na poziv. iPhone će prepoznati ako je u slučaju spam poziv i takav će odmah odbiti.

Apple iPhone 15 Pro Odlične kamere i grafika kao na konzolama: Apple je predstavio novu generaciju iPhonea

Nakon što je prije nekoliko godina Apple napokon predstavio widgete za početni ekran, sada stiže opcija interaktivnih widgeta. S tom opcijom korisnici će moći npr. direktno na samom widgetu označiti da je obaveza riješena, moći će pauzirati pjesmu ili podcast itd. Još jedan novitet vezan je uz Appleove karte, a to je mogućnost preuzimanja karata za offline korištenje.

Sve ove, ali i ostale novitete koji dolaze s novom verzijom Appleova operativnog sustava moći ćete isprobati već večeras. iOS 17, kada bude dostupan, možete preuzeti klikom na “postavke”, nakon čega treba ići na “općenito” i “ažuriranje softvera”.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti