Danska priprema strategiju razvoja esporta kojom žele potaknuti zapošljavanje i ekonomiju

Koliko su u Danskoj ozbiljno shvatili esport, možda najbolje govori činjenica da je danski premijer, Lars Løkke Rasmussen prihvatio izazov i zaigrao Counter-Strike: Global Offensive s najboljim danskim esport timom Astralis.

Martina Čizmić | 01.05.2019. / 11:25

Esport (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Esport je u Hrvatskoj još uvijek rezerviran za zaljubljenike u videoigre i tek rijetke tvrtke koje su prepoznale njegov potencijal. No u svijetu je esport veliki posao. Dovoljno velik da privuče pozornost države.

Tako je dansko Ministarstvo kulture objavilo svoju planove za stvaranje strategije kojom bi se poboljšale poslovne prilike na danskoj esport sceni.

Danska ministrica kulture, Mette Bock, najavila je tako stvaranje zakonodavnog okvira kojim bi se poticao razvoj esporta, ali i ekonomije povezane s njim.

Velike grupe, posebice mladića promijenile su svoje navike i način druženja. To otvara mogućnosti, ali i podiže zabrinutost među roditeljima, naglasila je Bock.

Tako će nacionalna strategija naglasak staviti na razvoj zdravog okoliša i zajednica esport igrača. Osim toga, razvijat će se i sustav ulaganja u talentirane igrače, ali i brinuti o tome da ne pretjeraju i svoju ljubav prema esportu ne pretvore u ovisnost. Zanimljivo, posebnu će pozornost posvetiti privlačenju više žena i djevojaka u esport, ali i poticanju poduzetništva i zapošljavanja u esport industriji u Danskoj.

Koliko su u Danskoj ozbiljno shvatili esport, možda najbolje govori činjenica da je danski premijer, Lars Løkke Rasmussen prihvatio izazov i zaigrao Counter-Strike: Global Offensive s najboljim danskim esport timom Astralis.

 

 

Nakon što je pokazao svoje "gamersko umjeće", Rasmussen je s novinarima podijelio i neke zanimljive podatke.

Prema statistici, mislim da 96 posto svi dječaka u Danskoj igra barem dva puta tjedno. A nalaze se u podrumima i sobama iza zatvorenih dana, zbog čega se roditelji pitaju što zapravo rade. Roditelji mogu pogledati Astralis i vidjeti kako je gaming zapravo izvrstan način za upoznavanje ljudi u stvarnom životu, za što su potrebni dobar san i prehrana, ali i fizička aktivnost, rekao je Rasmussen.


 

Izvor: Dansko ministarstvo kulture

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti