Danski znanstvenici pomoću videoigre u virtualnoj stvarnosti potiču građane na cijepljenje protiv COVID-19

Virtualno iskustvo s virusom potaknulo je sudionike eksperimenta da se odluče cijepiti protiv COVID-19.

Hina | 08.06.2021. / 15:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Danski istraživači koriste virtualnu stvarnost kako bi potaknuli cijepljenje protiv COVID-a, i to igrom manevriranja kroz gomilu zaraženih virusom na gradskom trgu.

U eksperimentu Sveučilišta u Kopenhagenu sudionici su nosili VR naočale i igrali igricu u kojoj su ušli u ulogu starije osoba koja se šeće trgom i izbjegava prolaznike odjevene u crveno koji su zaraženi COVID-om. Cijepljeni likovi u igrici odjeveni su u plavo.

Bilo je zabavno. Osjećaj je kao da ste tamo, rekao je Adam, sudionik koji se "zarazio" u igrici koju je igrao u kopenhaškom parku.

Adam je kazao kako je odlučio da će se cijepiti protiv COVID-19 i prije igrice.

Iz sličnih studija znamo da nakon što su prošli kroz iskustvo virtualne stvarnosti, kod sudionika se primjećuje porast namjere da se cijepe. Već smo to primijetili s COVID-19, rekao je Robert Bohm, profesor psihologije sa Sveučilišta u Kopenhagenu pozivajući se na raniju online studiju.

Ta ideja se može iskoristiti u liječničkim ordinacijama, sugerirao je. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da se cijepljenjem spriječi 4-5 milijuna smrtnih slučajeva svake godine.

U veljači i ožujku više od četvrtine odraslih u Europskoj uniji reklo je da bi odbilo cijepljenje protiv COVID-19, pokazalo je ispitivanje koje je provela europska agencija Eurofound.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti