Debakl digitalnih majmuna: Milijuni dolara otišli u vjetar

Čini se kako se na NFT majmunima najviše opekao Justin Bieber, koji je za jednu sliku majmuna platio čak 1,3 milijuna dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.08.2023. / 14:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom 2021. i dio 2022. godine činilo se da NFT tržište ide putem tržišta kriptovaluta na kojem su se neki s malim investicijama, a na krilima nevjerojatnog rasta bitcoina, ethera i drugih valuta prilično obogatili. Mnogi su tada kupovali NFT-ove svega i svačega te su neki digitalni umjetnici zarađivali milijune prodajom slika i drugih oblika digitalnog sadržaja.

Slika nije dostupna Brojni celebrityji uložili su milijune u startup koji želi biti “PayPalom kriptovaluta”: Evo i zašto

Među brojnim NFT-ovima, velik novac okretao se prodajom nezamjenjivih tokena Bored App Yacht Club (BAYC). Te su tokene kupovali mnogi bogataši, a kako su oni u njih ulagali milijune, konstantno je rasla njihova vrijednost (tj. cijena) te su za sobom povukli i brojne druge investitore koji su vjerovali da preprodajom digitalnih majmuna mogu zaraditi dobar novac.

No rusko-ukrajinski rat, nesigurnost, kriza i inflacija napravili su svoje pa su investitori prošle godine dobrim dijelom odustali od kupovine digitalnih majmuna, što je utjecalo na pad njihove vrijednosti. Iako i dalje nisu jeftini, o stanju na tržištu najbolje govori majmun iz kolekcije Justina Biebera. Kada ga je kupio 2022. godine, NFT iz kolekcije BAYC-a platio je čak 1,3 milijuna dolara, a njegova vrijednost prošlog mjeseca iznosila je manje od 60 tisuća dolara. Slična je situacija i NFT-ovima drugih poznatih zvijezda koje su zbog Bored App Yacht Cluba ostale bez velike svote.

Osim tih NFT-ova, u velikom je minusu i token povezan s BAYC-om, ApeCoin. Kada je Yuga Labs predstavio ApeCoin u ožujku 2022., njegova je vrijednost iznosila 8,54 dolara, a u travnju prošle godine dosegao je najveću vrijednost premašivši 26 dolara. Tada je krenula silazna putanja za taj token s kojim se početkom ovog tjedna trgovalo po cijeni od samo 1,77 dolara.

NFT na Instagramu Najnoviji potez Instagrama najbolje govori o situaciji na tržištu NFT-a

Bit će zanimljivo pratiti i dalje ovo tržište i pitanje je čeka li nas u budućnosti neki novi veliki skok kriptovaluta i NFT-a ili se ono ipak dugoročno ispuhalo.

Izvor: Futurism

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti