Demir Selmanović: Zašto se i u tehnologiji dronova ne bi pojavio još jedan Rimac?

Shift konferencija koja će se početkom lipnja održati u Splitu, ugostit će bivšeg programera, a kako sam kaže sad menadžera, Demira Selmanovića. Imali smo priliku popričati s njim.

Martina Čizmić | 20.05.2017. / 12:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ususret Shift konferenciji koja će se početkom lipnja održati u Splitu, imali smo priliku razgovarati s bivšim programerom, a kako sam kaže sad menadžerom, Demirom Selmanovićem.

Na samom početku, možete li nam se predstaviti. Tko je Demir Selmanović?

Ja sam programer kojeg su vrijeme i IT industrija odvukli u menadžerske vode. Još uvijek se trudim kodirati, ma da mi je primarna okupacija i specijalizacija upravljanje distribuiranim timovima. U Toptalu sam odgovoran za tehnički blog gdje imam ulogu glavnog urednika. Preuzimanjem ove pozicije sam prije skoro 3 godine napravio još jednu prekretnicu u karijeri i preuzeo odgovornost za posao koji je drugačiji od bilo čega drugog što sam radio do tada. Toptal Blog je od tada značajno narastao i postao jedan od najboljih tehničkih blogova na svijetu.

Završili ste studij u Sarajevu, a sad radite za veliku američku tvrtku koja ima zanimljiv način rada. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ovdje vas moram ispraviti. Iako trenutno suradjujem sa fakultetom koji sam studirao gdje i drzim neka predavanja, studij nisam nikad završio. Recimo da sam još jedan sam od onih koje školski sistem u našim krajevima nije uspio dovoljno motivirati.

Za Toptal sam poceo raditi zbog inata :) Prije Toptal-a vodio sam razvoj u jednoj od najbolji sarajevskih softverskih kompanija. Kad se Toptal pojavio kod nas otišao sam više iz radoznalosti provjeriti tko su i što rade. Moj inat su izazvali nakon što su ispričali priču o striktnom i relativno teškom testiranju kandidata. Naravno "challenge accepted", i prijavio sam se za testiranje. Upao sam u network kao i bilo koji drugi freelancer, ali nisam baš tražio poslove. Nakon nekoliko mjeseci kontaktirao me je jedan od osnivača Toptala i ponudio poziciju tehničkog urednika. Blog je bio na samom početku i trebalo je napraviti tim i proširiti produkciju. Iskreno, izazov za kreiranje nečeg novog i financijska ponuda koju sam dobio su bili kombinacija koju nisam mogao odbiti.

Prelazak u freelance je jedna od najboljih odluka koje sam napravio u zivotu, bez obzira na relativnu "stabilnost" na koju su generacije naših roditelja uvijek računali.

Znači vi ste istovremeno zaposleni u Toptalu, ali i freelancer? Kako to funkcionira?

 Ja sam freelancer koji je primarno angažiran od strane Toptala. Moj ugovor s Toptalom se ne razlikuje puno od bilo kojeg, dobrog, freelance ugovora s'tim što je dugoročan. To mi daje slobodu da pored svog "redovnog" posla urednika, surađujem i s bilo kojom drugom kompanijom na svijetu, ili da radim s našim klijentima kao i bilo koji drugi član Toptal mreže.

Ova sloboda, koju nemate kod standardnih kompanija, je nešto što daje nevjerovatnu snagu. Mnoge kompanije se trude da raznim mehanizmima povećaju kvalitetu i mogućnost inovacije kod svojih zaposlenika, a ovaj pristup je upravo ono što riješava taj problem.

Je li moguće raditi za klijente iz inozemstva, a živjeti u BiH? Što biste istaknuli kao glavne prednosti/mane takvog rada?

Gledajući IT industriju u BIH, većina velikih IT kompanija se bavi klasičnim outsourcingom. Raditi kao freelancer za klijente iz inozemstva ili raditi u jednoj takvoj firmi se razlikuje samo u količini novca koji kao freelancer možete zaradtiti jer nema middlemana koji zadržava dobar dio. Pored financija, sloboda da prestajete biti vezani za radno mjesto, a često i za radno vrijeme je apsolutno nerealna. Ja sam u proteklih dva mjeseca radio iz Poljske, Hrvatske, BIH i Nizozemske. A imam i poznanike koji su prije par dana otišli "malo u Japan". Što se tiče mana, ja iskreno ne mogu naći ni jednu koja je specifična za ovakav način rada.

Za sebe kažete da ste developer s 15 godina iskustva. Koliko se u tih 15 godina posao developera promijenio?

Okruženje i tehnologija su značajno promjenjeni, a samim time i posao developera. Raditi kao freelancer za strano tržište u vrijeme dial-up, ISDN, i u ranim danima ADSL konekcija kad je ISP-u bilo normalno ograničiti vas na 1GB transfera mjesečno je bilo nemoguće i nezamislivo. Samim povećanjem brzina komunikacije, računala, pojavom smartphonea dobili smo jedan novi svijet i novi tip sistema koje je potrebno razvijati.

Posao developera još uvijek ostaje jednostavan "uzmi jedan veliki problem, razbij ga na veliki broj malih problema i riješi ih sve s potpunim razumijevanjem međusobnih veza i interakcija". Jedina razlika je što sad imamo jako velik broj usko specijaliziranih developera i vrlo mali broj onih koji mogu razumijeti cjelokupnu sliku jednog velikog IT sistema.

Govori se kako na svijetu kronično nedostaje developera. Što biste savjetovali nekome tko tek razmišlja o budućoj karijeri? Kako znati da li je takva karijera za njih?

Development je paradoksalno kreativan posao. Zasnovan je na izuzetno jasnim i preciznim temeljima koji ne dozvoljavaju nikakva odstupanja, a s druge strane postoji toliko različitih načina da se neki problem riješi da svaki developer može imati jedinstveno riješenje.

Poslijednjih godina svjedočimo tome kako se pojavljuju razne inicijative, akademije i neformalne institucije koja obećavaju napraviti developere za par mjeseci. Ova vrsta edukacije je prihvatljiva za "zanatlije", ali mladi ljudi koji tek planiraju svoju karijeru ne mogu sebi dozvoliti da svoju budućnost vide bez formalne edukacije. Univerzitetska edukacija, u kombinaciji s neformalnim i online tečajevima je ono gdje trebaju gledati.

Na Shiftu ćete održati predavanje “How to train your drone”. Možete li za naše čitatelje otkriti o čemu će točno biti predavanje?

Dronovi i autonomna vozila, su nosioci jedne nove grupe inovativnih tehnologija. Cilj mog predavanja će biti da otvorim neka pitanja vezana za udaljenu kontrolu i mehanizme upravljanja dronovima, a dotaknut ću se i problema samosvjesnih dronova.

Dronovi polako osvajaju naše nebo. Kakvo je vaše viđenje industrije dronova i njihova praktična upotreba u sljedećih pet godina?

Mislim da za 5 godina neće doći do neke revolucionarno velike upotrebe dronova u svakodnevnom životu. Postoje tu tehnološki problemi kao što su napajanje i domet, ali i problemi tipa zakonske legislative i sl. Međutim, ovo je idealna prilika za developere da budu prvi i preuzmu poziciju lidera. Zašto se i u tehnologiji dronova ne bi pojavio još jedan Rimac?

 Imate li kakvu poruku za developere u Hrvatskoj i šire?

Poruka koju im mogu poslati može biti samo poziv za dijeljenje znanja. U koliko misle da ja znam nešto što im može pomoći, ili smatraju da meni mogu prenijeti nešto važno molio bih da se jave. Također, u koliko imaju želju da pisu za Toptal Blog, bez obzira da li su u našoj mreži, i imaju znanje vrijedno dijeljenja, moj tim urednika i ja smo im na raspolaganju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti