Digitalizacija je postala nužna za normalno funkcioniranje kompanija, a u budućnosti će biti nužna

Vertiv je u 2020. imao izuzetan rast jer je cjelokupna situacija stavila važnost na digitalizaciju i rad putem interneta, što je povećalo potražnju za podatkovnim centrima.

Martina Čizmić | 17.12.2020. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Pandemija je za neke tvrtke značila velik pad u poslovnim rezultatima, a za neke je bila dobra prilika koju su znali iskoristiti. Kako su istaknuli iz tvrtke Vertiv Hrvatska, iako im je pandemija malo poremetila planove za 2020., na kraju se pokazala kao jako dobra godina. 

Članovi Uprave Vertiv Croatia Igor Grdić, Viktor Petik i Vlasta Brozović u razgovoru s novinarima istaknuli su kako izazovna 2020. godina nije imala negativan utjecaj na poslovanje pa su tako kroz godinu znatno povećali broj zaposlenih.

U Hrvatskoj Vertiv Croatia pod tim imenom posluje od 2017. godine, a danas zapošljavamo čak oko 280 stručnjaka, dok je krajem prošle godine ta brojka iznosila oko 200. Vertiv Croatia ujedno predstavlja prodajno servisni centar za 20 zemalja, kao i proizvodni centar za EMEA regiju i Vertiv svjetski centar na polju dizajniranja podatkovnih centara, rekla je članica Uprave Vertiv Croatia Vlasta Brozović.

U posljednjih nekoliko mjeseci, obujam posla Vertiva naglo se povećao uslijed ubrzanog porasta potrebe za digitalizacijom. Kompanije diljem svijeta odjednom su morale promijeniti način rada te preseliti svoje poslovanje online.

Trenutačna situacija stavila je dodatan naglasak ne na važnost, već na nužnost digitalizacije diljem svih sektora poslovanja. Prethodno, digitalna transformacija za kompanije je predstavljala način da ostvare dodatnu konkurentnost, skraćivanjem određenih procesa i povećavanjem učinkovitosti. U trenutačnoj situaciji, digitalizacija je postala nužna za normalno funkcioniranje kompanija i poslovnih procesa, dok će u budućnosti ovisiti i o njihovom samom opstanku. Uz to, pandemija je oblikovala industrije ove godine te se kristaliziralo nekoliko ključnih trendova, osim sada već kontinuiranog ubrzanog rasta digitalizacije. Stručnjaci Vertiva predviđaju daljnji razvoj edgea i fokus na dovođenje mogućnosti velikih poduzeća na edge lokacije. Također, u sljedećoj fazi razvoja, 5G će biti usmjeren prema potrošnji i energetskoj učinkovitosti, što nas dovodi i do posljednjeg trenda, a to je očekivani val inovacija na području energetske učinkovitosti, istaknuo je Igor Grdić, član uprave Vertiv Croatia.

Također, nedavno je Vertiv, od strane analitičke tvrtke Omdia, rangiran kao jedan od vodećih dobavljača na brzo rastućem tržištu modularnih podatkovnih centara, s drugim najvećim tržišnim udjelom na svijetu.

Svjedočili smo snažnom rastu potražnje za PFM podatkovnim centrima jer vlasnici i operateri shvaćaju prednosti prilagodljivosti, ekonomičnosti i brzine implementacije koje pružaju. Naši kupci također cijene fleksibilnost dizajna i prilagodbe koje nudimo,. Uz to, kako bi proizvodi koje nudimo bili otporniji i brže dostupni, stekli smo PFM TIER-ready certifikat u EMEA regiji nedavnim sporazumom s Uptime Institutom. Povećali smo i obujam poslovanja u Sjevernoj Americi te radimo na planovima za širenje naših PFM pogona u Hrvatskoj kako bi povećali kapacitet i ojačali naše mogućnosti u ovom ključnom tržišnom sektoru, rekao je Viktor Petik, član Uprave Vertiv Croatia.

Broj podataka na globalnog razini u neprestanom je porastu, a uspon 5G mreže i razvoj novih tehnologija kao što su AI, VR, AR i slično samo će doprinijeti dodatnom porastu. Ove sve podatke potrebno je negdje pohraniti. Kako bi sve teklo glatko, bez većih i jako skupih zastoja, potreban je podatkovni centar koji može omogućiti fleksibilnu arhitekturu i modularnost kako bi bio kompatibilan s trenutačnim tehnologijama, ali i spreman na nove.

Na pitanje Zima, hoće li se isti trend rasta nastaviti i u 2021. godini, s obzirom na to da se vjeruje kako će to biti godina u kojoj će pandemija biti okončana, Grdić je istaknuo kako će rast vjerojatno biti nešto manji nego 2020., ali da će i dalje biti dvoznamenkasti. Naime, kako je pojasnio, potražnja za modularnim podatkovnim centrima u svijetu raste, pogotovo s uvođenjem novih tehnologija poput 5G mreže i edge computinga. To možda neće biti veliki modularni podatkovni centri, već manji, ali njih će trebati puno više. 

Upravo kako bi zadovoljili potražnju na tržištu i zahtjeve svojih klijenata u Vertivu Croatia morali su tijekom ove godine proširiti proizvodne kapacitete, a za 2021. godinu najavljuju otvaranje novog proizvodnog pogona u Hrvatskoj koji će dodatno povećati njihove kapacitete. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti