Umjetna inteligencija razvija se iznimno brzo i svi oni koji nemaju direktan kontakt s kompanijama poput Deepminda nisu niti svjesni koliki je napredak do sada postignut, ali taj napredak donosi i veliki rizik, komentirao je na internetu poduzetnik Elon Musk koji je do sada više puta upozorio na opasnost od takozvanih robota ubojica. U komentaru na stranici Edge.com rekao je kako bi se nešto opasno moglo dogoditi u roku od pet, odnosno najviše deset godina te je dodao da govori o stvarima o kojima je jako dobro upoznat.

Također, on kaže da nije jedini koji misli da bi trebali biti jako zabrinuti te napominje da, iako su vodeće kompanije koje razvijaju umjetnu inteligenciju poduzele brojne sigurnosne mjere i vjeruju da bi mogli kontrolirati 'digitalnu superinteligenciju', tek treba vidjeti u praksi hoće li je zaista moći kontrolirati. Muskov komentar odnosio se ponajviše na robote ubojice koji bi nas 'već za pet godina mogli početi ubijati', objavili su na Business Insideru. Kao što je poznato, velike vojne sile već neko vrijeme rade na razvoju robota koje bi poslali u ratove i na taj način sačuvali živote vojnika – problem je i velika opasnost što bi takvi roboti na bojištima trebali sami donositi odluke o metama napada (dakle, bez da s njima upravljaju ljudi) te mnogi znanstvenici upozoravaju kako bi se takvi roboti mogli oteti kontroli i početi ubijati vlastite vojnike i civile.

Inače, Musk je i ranije imao sličnih komentara pa je tako tijekom nedavne Vanity Fair konferencije upozorio da bi u budućnosti roboti ubojice, odnosno napredna umjetna inteligencija mogla izbrisati ljudsku vrstu, odnosno riješiti se ljudi na sličan način na koji se mi rješavamo spam e-pošte. Komentirajući ova Muskova upozorenja, neki su korisnici na forumima i internetskim stranicama napisali kako nas ovaj poduzetnik samo plaši bez razloga, dok drugi vjeruju da on zna puno više od onoga što mi znamo te nas na vrijeme želi upozoriti da nam prijeti scenarij poput onog iz Terminatora.  

Sceenshot. YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju