"Želimo li biti digitalno društvo, u njega moraju biti uključeni svi!"

Nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi građani, glavna je poruka s okruglog stola.

Martina Čizmić | 18.10.2018. / 17:16

Okrugli stol \"Digitalno bez prepreka\" (Foto: Središnji državni ured za digitalno društvo) (Foto: Središnji državni ured za digitalno društvo)

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Udrugom slijepih Zagreb održao je zanimljiv okrugli stol pod nazivom "Digitalno bez prepreka".

Glavna je tema bila Direktiva (EU) 2016/2102 i usklađivanju EU zakonodavstva vezano uz pristupačnost, suradnja javnog i IT sektora na pristupačnosti, digitalnoj uključenosti svih građana, digitalnim vještinama, javnoj upravi u budućnosti te Prijedlog Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić naglasio je kako nema digitalnog društva ako u njega nisu uključeni svi građani. Osvrnuo se i na Prijedlog Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora kojim se u hrvatsko zakonodavstvo preuzima Direktiva (EU) 2016/2102 Europskog parlamenta i Vijeća od 26. listopada 2016. godine o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Prijedlog Zakona prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru te se očekuje njegovo donošenje krajem ove ili početkom 2019. godine.

Istaknuo je kako će se donošenjem ovoga Zakona osigurati lakši pristup javnim uslugama i informacijama svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i starije osobe, koji će im pomoći u svakodnevnom životu i uživanju njihovih prava, pružiti široki spektar informacija i usluga na Internetu i osigurati bolju kvalitetu života odnosno veću uključenost ranjivih društvenih skupina i njihovih pripadnika.

U ime Grada Zagreba skupu se obratila Marija Mustač, voditeljica Odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom koja je naglasila kako Grad Zagreb zapošljava veći broj osoba s invaliditetom i to na svim vrstama poslova. Također, Zagreb je donio i Zagrebačku strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju 2016.-2020. Istaknula je činjenicu da se oko 90% informacija dobiva putem osjeta vida, a razvoj tehnologija više nego ikad prije može pomoći da se slijepe i slabovidne osobe lakše uključe u svakodnevni život. Osiguranje pristupačnosti osobito je važno u obrazovanju i kod zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba.

U ime Udruge slijepih Zagreb na Okruglom stolu su govorili Goran Denis Tomašković i Zvonimir Staničić. Tajnik Udruge Goran Denis Tomašković naglasio je važnost ovog okupljanja jer se u ovom tjednu obilježava i Međunarodni dan bijelog štapa, koji se obilježava svakog 15. listopada. Smatra da je pristupačnost glavni uvjet uključenosti osoba s invaliditetom u društvo.

Udruga slijepih Zagreb već je započela s prilagodbom svojih mrežnih stranica s Direktivom i Prijedlogom Zakona te su prikazali napravljeno. Zvonimir Staničić prezentirao je prilagođene mrežne stranice i njene najvažnije dijelove, kao što je dobro strukturiran izbornik, glasovni opis slika te mogućnost automatskog čitanja dokumenata. Udruga slijepih Zagreb smatra da će se ovim zakonodavnim prijedlogom pomoći u izgradnji ravnopravnog položaja osoba s invaliditetom u digitalnom društvu.

Josip Bukal i Nikola Ivančić iz Code Vision Studia predstavili su edukacije na kojima se može naučiti kako osigurati web pristupačnost, odnosno kako optimizirati mrežne stranice. U educiranje su uključene i slijepe i slabovidne osobe kako bi svojim iskustvom iz prakse doprinijele što boljoj prilagodbi digitalnih sadržaja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti