Dionica Tesle u velikom porastu: Hoće li uskoro postati najvrjednija automobilska kompanija na svijetu?

Tržišna vrijednost Tesle iznosi oko 160 milijardi dolara, a ako se porast nastavi, mogla bi prestići Toyotu i postati najvrjednija automobilska kompanija na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.02.2020. / 08:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Priča o bankrotu Tesle o kojem smo sve donedavno slušali sada se čini prilično smiješna. Iza Muska i ekipe brojne su neprospavane noći i problemi za koje je djelomično sam kriv zbog neodgovornog ponašanja na Twitteru (npr. tvita kako će Tesla ponovno postati privatna kompanija). No ako u posljednje vrijeme pogledate kretanje cijene dionice, jasno je da se sav trud isplatio.

Elon Musk (Foto: AFP) Tržišna vrijednost veća i od VW-a: Tesla je druga najvrjednija automobilska kompanija na svijetu

Naime, samo u posljednjih tjedan dana cijena dionice narasla je oko 60 posto – jučer je tijekom dana dosegla čak 960 dolara, no dan je završen trgovanjem ispod 900 dolara. Prilikom zatvaranja burze tržišna vrijednost kompanije iznosila je oko 160 milijardi dolara i sada je potpuno jasno da za Muska ništa više nije nemoguće, odnosno ne treba isključiti mogućnost da taj proizvođač električnih vozila, nakon što je prestigao Volkswagen, prestigne i Toyotu i postane najveća automobilska kompanija na svijetu, tj. kompanija s najvećom tržišnom vrijednosti.

O kolikom je rastu cijene dionice riječ, najbolje govori podatak s početka godine. Prilikom zatvaranja burze 3. siječnja cijena dionice Tesle iznosila je 443 dolara, dok je početkom prošlog tjedna iznosila oko 560 dolara. Naravno, analitičari se sada pitaju koliko će dionica još rasti – je li njezin vrhunac blizu ili je to tek početak. Investitori počinju vjerovati da Tesla može proizvoditi velike količine električnih vozila te da proizvođači električnih automobila, baterija i komponenti mogu zarađivati novac prodajom električnih vozila, komentirao je analitičar Cho Hyun-ryul za Reuters.

Slika nije dostupna Nova Muskova umotvorina: "Tesle će moći uskoro i prdnuti u generalnom smjeru pješaka"

Nekoliko je razloga za takav rast koji je, vjerojatno, iznenadio i samog Muska. Prvo su nedavno objavljeni pozitivni rezultati za posljednji poslovni kvartal Tesle, zatim su objavljeni pozitivni i profitabilni rezultati Panasonica koji s Teslom surađuje na razvoju baterija, a kompanija je potpisala ugovor i s drugim proizvođačima baterija – LG Chemom i kineskom kompanijom CATL.

Izvor: Tech Spot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti