Direktor Mete opisao prve godine kompanije: Nije bilo glamura, puno je pio, udebljao se i nije imao društveni život

Andrew “Boz” Bosworth objasnio je pozadinu rada u startupovima, a koje se neće prikazivati u filmovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2024. / 09:40

Naporan rad (Foto: Getty Images)

Rad u startupovima često se romantizira i glorificira, no ispod površine uspjeha i stvaranja nečeg novog i uzbudljivog te druženja i zajedničkog rada, puno je muke, napora i problema o kojima se ne govori. Kako je to bilo raditi u startupu koji se na kraju razvio u jednu od najvrednijih kompanija na svijetu te njihovi proizvodi utječu na milijarde ljudi, na jednom je podcastu objasnio Andrew “Boz” Bosworth, izvršni tehnološki direktor Mete.

  Instagram, Facebook i Messenger Meta mijenja algoritam preporuka sadržaja: Evo što to znači za korisnike Facebooka i Reelsa

On se u Zuckerbergovoj kompaniji koja se tada zvala Facebook zaposlio kao jedan od prvih inženjera, a iako mu je to razdoblje ostalo u lijepom sjećanju, njegove dvadesete godine bile su sve same ne glamurozne, kako to neki smatraju.

Dok se u medijima najčešće spominju priče o uspjehu, proizvodima koji se razvijaju te, na kraju, o velikom zarađenom novcu, put do tog statusa je težak i trnovit, a uspiju samo neki od njih. Mnogi dožive neuspjeh i često najbolje godine svog života provedu radeći na projektima od kojih na kraju ne bude ništa. Naravno, i to je važna životna škola na kojoj na kraju mnogi nauče i iskoriste to iskustvo pa makar i negativno, za buduće uspjehe.

Svoje dvadesete godine Bos je dao Facebooku, a iako je kompanija, kao i on sam na kraju ostvario veliki uspjeh, on je značio veliki odricanje. Ljudi puno manje čuju priče koliko se netko žrtvuje zbog takvog tipa posla, naglasio je u razgovoru za jedan podcast, a prenijeli su na Business Insideru.

A to žrtvovanje uključivalo je potpuno isključivanje iz društvenog života i odricanje od bilo kakvog tipa zabave tijekom većine njegovih dvadesetih godina. Također, nije zdravo jeo, puno je pio, udebljao se i nije imao nikakve hobije. Spavao je do četiri sata dnevno i radio je 120 sati tjedno konstantno tijekom dvije godine. S tim, naglasio je, kako je osnivaču kompanije Marku Zuckerbergu to razdoblje sigurno bilo puno teže te nije teško zaključiti kako je on dao cijelo svoje vrijeme samo u razvoj Facebooka. O tim vam stvarima ne govore u filmovima, komentirao je izvršni tehnološki inženjer Mete.

  Društvene mreže, ilustracija EU napokon spreman za okršaje s tehnološkim divovima

Još jedan problem s kojim se tada suočio Bosworth jest što mu nitko nije mogao pomoći oko problema vezanih uz Facebook. On bi sve sam morao napraviti i, stvari koje znao, morao je naučiti u hodu. Na početku je radio na sustavu protiv spama te je svaka četiri sata morao provjeravati mrežu za slučaj da je došlo do nekakvih napada. Ako nije, mogao je ponovno ići na spavanja, a ako je došlo do napada trebao je pronaći način kako bi riješio taj problem.

Bosworth je na kraju uspio. Ostao je u ovoj kompaniji i dogurao do jedne od najvažnijih pozicija, no naglasio je kako ne mora značiti da će svi koji krenu istim putem i koji se jednako žrtvuju, na kraju postići sličan rezultat. Neki će se možda više potruditi, neki su pametniji i možda će bolje raditi, no njima se sav taj trud i žrtva na kraju neće isplatiti.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti