Disney je htio kupiti Twitter 2016., no društvena mreža već je tada imala problema s lažnim profilima

Udio botova i spamerskih profila nije poznat, a iz Twittera kažu da se radi o manje od pet posto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2022. / 10:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početkom travnja Elon Musk je uzdrmao svijet društvenih mreža najavom kupovine Twittera za čak 45 milijardi dolara. Puno se pisalo o promjenama kakve s Muskom stižu na Twitter, jedni su tvrdili kako će zapuhati neki novi vjetrovi u vidu veće slobode govora i manje cenzure, dok je dio bio u strahu od širenja govora mržnje.

Slika nije dostupna Twitter podnio tužbu protiv Elona Muska zbog odustajanja od kupnje: "On odbija poštovati svoje obveze"

No sve su te teorije pale u vodu kada je Musk povukao svoju ponudu. Kao razlog naveo je veliki broj lažnih profila, odnosno botova pristupnih na toj mreži. Konkretan broj botova i spamerskih profila nije poznat te iz Twittera kažu da je riječ o manje od pet posto dnevnih korisnika.

Twitter problema s botovima i lažnim profilima ima godinama, o čemu je sada progovorio i bivši izvršni direktor Disneya Bob Iger. Njegova tadašnja kompanija planirala je još 2016. godine preuzeti Twitter, no očito do akvizicije ipak nije došlo.

Prilikom skeniranja tvrtke i njenog poslovanja, Iger je došao na isti zaključak, odnosno naišao je na isti problem kao i Musk. Lažne profile. U razgovoru za medije rekao je kako je Disney otkrio da je “značajan udio” profila na Twitteru lažan. Naglasio je kako nije riječ o većini korisnika, no radi se o značajnom broju, što je umanjilo vrijednost potencijalne akvizicije.

Također, kao jedan od razloga koji ga je odbio od daljnjeg razmišljanja o preuzimanju Twittera bila je i narav diskursa koji je prevladavao na toj mreži, a uključuje različite neugodne objave i komentare te vidimo da i danas nije u potpunosti riješen problem govora mržnje.

Elon Musk na Twitteru Sapunica se nastavlja: Odluka o Twitteru koštat će ga više od milijardu dolara odštete?

Što se Muska tiče, on je službeno odustao od Twittera (možda pokrene vlastitu društvenu mrežu), no priča s tom društvenom mrežu još nije zaključena te će svoj nastavak dobiti na sudu.

 Izvor: US News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti