Disney Research razvio dron koji može samostalno bojiti i crtati

PaintCopter, baš kao i radnik, može posao obavljati i samostalno, bez dodatnih uputa.

Martina Čizmić | 04.10.2018. / 10:04

Dron, ilustracija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Ekipa u Disney Researchu ima vjerojatno jedan od boljih poslova na svijetu. Rade na gomili zanimljivih i često nevjerojatnih stvari, a neke od tih stvari na kraju i ugledaju svjetlo dana. Tako su, primjerice, osmislili robota akrobata, a novi uređaj iz njihove radionice mogao bi u potpunosti zamijeniti grafitere. Ili, ako ćete vjerovati njihovu objašnjenju, olakšati održavanje različitih građevina.

Naime, razvili su dron koji može bojiti i crtati na velikim visinama potpuno samostalno.

PaintCopter je dron koji boji i crta na zidovima, ali i na bilo kojoj 3D površini. Ideja im je da olakšaju posao radnicima koji održavaju zgrade, kipove, mostove i druge visoke građevine.

Umjesto baterija dron koristi obični produžni kabel kako bi mogao ostati u zraku dulje i završiti posao do kraja. Također, umjesto da nosi teške kante s bojom, ona se dovodi kroz crijevo povezano sa spremnicima na tlu. Boja se potom nanosi u obliku spreja kroz mlaznicu pričvršćenu na dronu.

No PaintCopter, baš kao i radnik, može posao obavljati i samostalno. Kamere mapiraju područje koje treba obojati prije bojenja, dizajner odredi gdje će se nanijeti koja boja, što treba nacrtati i dalje dron radi sam.

U videu možete pogledati kako PaintCopter ipak još treba poraditi na svojim vještinama prije no što može u potpunosti zamijeniti umjetnike ili grafitere, no pokazuje potencijal da zamijeni radnike koji se inače moraju penjati i riskirati svoj život da bi, primjerice, obojili visoke stupove ili mostove.

Zasad nema podataka zašto je Disney uopće razvio ovaj uređaj, kao ni hoće li se on pojaviti na tržištu u neko skorije vrijeme, ali pokazuje kako bi nam dronovi mogli olakšati obavljanje nekih prilično zahtjevnih poslova.

Izvor: Disney Research

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti