Do 2025. Subaru namjerava u potpunosti razviti svoju tehnologiju za autonomnu vožnju

Tehnologiju ne namjeravaju samo koristiti u svojim autonomnim automobilima, već je i licencirati drugim tvrtkama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.10.2022. / 11:29

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kada se govori o autonomnoj vožnji, najčešće se govori o kompanijama poput Wayma, Cruisea te, naravno, Tesle. No i brojne druge automobilske kompanije razvijaju i već su implementirale tehnologiju koja omogućuje da računala u vozilima preuzmu dio upravljanja, pri čemu vozač uvijek mora imati ruke na volanu i u svakom trenutku biti spreman na preuzimanje kontrole nad automobilom.

Baidu Apollo RT6 Baidu je objavio veliku vijest za svoj robotaksi servis: Kažu da se može usporediti sa slijetanjem na Mjesec

Jedna od kompanija koja tijekom sljedećih godina namjerava veliki fokus staviti na razvoj takve tehnologije je Subaru. Prema izvještaju medija, do 2025. godine namjeravaju finiširati tehnologiju koja će moći upravljati automobilima čak i kada računala izgube povezanost sa serverima i podacima. Tehnologija je već implementirana u nekim modelima Outbacka i Legacyja (vozila imaju podršku za 4G) te se testira na poligonima.

Subaruov plan je da serveri konstantno prikupljaju podatke o poziciji vozila kako bi mogla predvidjeti njihova kretanja desetak sekundi unaprijed i te podatke šalje automobilu kako bi na temelju njih mogao prilagoditi brzinu i kretanje. Što više podataka skupi, vozilo će moći bolje predviđati kretanje i situacije u prometu. U slučaju da dođe do dužeg poremećaja povezanosti, vozilo će usporiti te će se orijentirati na navigaciju korištenjem postojećih senzora.

Subaru ovu tehnologiju ne namjerava koristiti samo u svojim automobilima, već razmišljaju o partnerstvima, odnosno njenom licenciranju kako bi se koristila i u vozilima drugih proizvođača automobila.

Napadnuti Waymov automobil I onda neki misle da su roboti problem: Ljutiti pješak napao autonomno vozilo

Kako se ova tehnologija bude više testirala i koristila te unaprjeđivala, moći će se koristiti na sve većem području, a kako automobili budu bolje razumjeli prostor oko sebe, bit će više autonomni. Iako ova tehnologija brzo napreduje te u nekim gradovima SAD-u i Kini autonomni taksiji već danas prevoze putnike, čini se da smo ipak još daleko od dana kada ćemo svoje volane moći u potpunosti prepustiti računalima i tehnologiji.

Izvor: Tech Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti