Dobar projekt održive energije i cleantecha čeka investicija do 5 milijuna eura

Ovaj fond najveći je europski pokretač inovacija na području održive energije, a podržan je i od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT).

Martina Čizmić | 13.09.2018. / 12:59

Cleantech (Foto: EIT) (Foto: EIT)

EIT InnoEnergy, fond koji ulaže u rješenja iz područja energije, cleantecha, mobilnosti i drugih pametnih tehnologija, u potrazi je za projektom ili inovacijom iz  područja održive tehnologije i cleantecha kojem bi dodijelio investiciju u vrijednosti do 5 milijuna eura.

Inovatori u potrazi za investicijom trebaju se prijaviti do 4. listopada kako bi imali priliku na vrijeme ostvariti podršku u investicijskom ciklusu za 2018. godinu.

Investicijski ciklus usmjeren je na mala i srednja poduzeća s dokazanim tehnološkim rješenjima koja će transformirati budućnost energije u Europi. Od pokretanja Investicijskog ciklusa u 2011. godini, EIT InnoEnergy je uložio 190 milijuna eura diljem Europe u projekte iz osam tehnoloških područja, što je rezultiralo s 3 milijarde eura planirane prodaje. Povrh financiranja, EIT InnoEnergy prijaviteljima nudi pouzdanu i dokazanu inovacijsku platformu za suradnju i pristup ekosustavu energetskih inovacija s više od 385 partnera unutar industrije s različitim energetski održivim rješenjima.

U InnoEnergyju smatramo da je komercijalizacija prioritetna poslovna potreba malih i srednjih poduzeća u provedbi inovacijskog projekta. Osim toga, izuzetno je važno skratiti vrijeme izlaska na tržište, internacionalizirati proizvod te povećati poslovnu aktivnost i omogućiti pristup nerizičnom, predvidivom izvoru financiranja. Tako izgledaju trenutačne potrebe malih i srednjih poduzeća u sektoru energetskih inovacija, pojašnjava Marcin Lewenstein, direktor za inovacije InnoEnergyja za Središnju Europu.

Zadatak EIT InnoEnergyja je prepoznati potrebu i omogućiti pristup partnerima koji pomažu u definiranju i lakšem pristupu ciljanim skupinama prilikom lansiranja novih rješenja. Koristeći podršku moguće je ubrzati lansiranje samog proizvoda.

Početak opsežnije proizvodnje zahtijeva značajnija ulaganja. EIT InnoEnergy osigurava znanje i pomaže izbjeći uobičajene pogreške koje bi mogle ometati proces industrijalizacije.

Projekti financirani od strane EIT InnoEnergyja podrazumijevaju razvoj tehnologije ili prototipova, što ekonomska ulaganja čini visokim. Suradnja s EIT InnoEnergy omogućuje brzu aktivaciju financiranja i pokretanje učinkovitih procesa inovativne implementacije proizvoda.

U Hrvatskoj se korištenje EU fondova u prethodnim godinama odvijalo jako sporo budući da su programi za ulaganja u razdoblju 2014 – 2020 definirani prilično kasno. Natječaji za investicije u inovativne projekte otvarani su povremeno i s nedostatnim sredstvima za ulaganje u razvoj pa je time inovacijski potencijal hrvatskih poduzetnika u prethodnim godinama bio zanemariv. Međutim, situacija se polako mijenja pa je za očekivati da će se time povećati i broj razvojnih projekata, istaknuo je Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners, InnoEnergy predstavnik za Hrvatsku.

 

Vane Compresor hrvatska je tvrtka koja je u finalnoj fazi razvoja inovativnog proizvoda zahvaljujući investiciji InnoEnergy-a.

 

Koristeći patentiranu tehnologiju dokazanu na tržištu pneumatskih brusilica, Vane Compresor omogućava duži životni ciklus proizvoda te do 25% veću energetsku učinkovitost u odnosu na trenutno najbolje dostupne kompresore. U situaciji kada godišnja svjetska potrošnja električne energije sustava komprimiranog zraka samo u industrijskim primjenama iznosi 4,2% ukupne električne energije, a u životnom ciklusu kompresora trošak energije iznosi 70-82%, Vane Compresor predstavlja trenutno najučinkovitiji kompresor na tržištu.

 

Razvojni projekti u našoj branši dugotrajni su i kao takvi investicijski jako zahtjevni. Razvoj kompresora brži je i jednostavniji uz financijsku podršku InnoEnergy-a, ali u fazi komercijalizacije proizvoda trebat ćemo značajnija ulaganja. Upravo u tom dijelu dodatna investiranja i poveznica s tržištem koju InnoEnergy pruža mogli bi nam biti od presudne važnosti za uspjeh, pojašnjava Aljoša Bošković, direktor Vane compresor.

 

U kojoj mjeri je Vane kompresor relevantan za industriju pokazuje i činjenica da je predstavljeno idejno rješenje nagrađeno na InnoEnergy konferenciji The Business Booster, održanoj prije dvije godine u Barceloni. U konkurenciji s ostalih 150 inovativnih rješenja iz energetskog sektora iz cijele Europe, Vane compresor je osvojio drugu nagradu.

 

Inovacijski potencijal hrvatskih tvrtki prepoznat je na međunarodnom tržištu. Investicije za razvoj i komercijalizaciju inovativnih rješenja te prilike za umrežavanje s međunarodnim partnerima i tržištem investicijski je paket kojeg InnoEnergy omogućava tvrtkama iz energetskog sektora. Invento Capital Partners, kao predstavnik InnoEnergy-a za Hrvatsku, otvara prilike hrvatskim tvrtkama da ostvare investicije za komercijalizaciju svojih inovacija te postanu vidljivi na globalnom tržištu, zaključuje Dalibor Marijanović.

Više informacija o Investicijskom krugu, uključujući i upute kako se prijaviti, moguće je pronaći na službenoj internetskoj stranici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti