Dodatnih 130 milijuna eura za izgradnju optičke mreže RUNE u ruralnim područjima

Nakon samo tri mjeseca uspjeli su operatorima usluge omogućiti pristup širokopojasnoj mreži kao i sve ostale pogodnosti koje ona donosi za više od 1000 korisnika.

Martina Čizmić | 17.03.2022. / 15:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Projekt RUNE, u sklopu kojeg se gradi širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i dijelovima Hrvatske, podržale su četiri velike europske banke sredstvima u iznosu od 130 milijuna eura.

Kommunalkredit Austria AG, Norddeutsche Landesbank Girozentrale (Nord LB), EBRD i Erste Group Bank AG u prvim danima ožujka zaključile su višemjesečne pregovore potpisivanjem ugovora kojim se obvezuju uložiti dodatnih 130 milijuna eura u projekt RUNE. U sklopu potonjeg gradi se širokopojasna optička mreža u ruralnim područjima Slovenije i u dijelovima Hrvatske (Primorsko-goranska i Istarska županija). U Sloveniji je namjera pokriti preko 200.000 adresa, a u Hrvatskoj gotovo 150.000. Do danas je u obje zemlje pokriveno ukupno 90.000 adresa. Nakon samo tri mjeseca uspjeli su operatorima usluge omogućiti pristup širokopojasnoj mreži kao i sve ostale pogodnosti koje ona donosi za više od 1000 korisnika.

Veoma smo zadovoljni što smo osigurali dodatna financijska sredstva. Naš cilj ostaje isti – izgraditi širokopojasnu optičku infrastrukturu koja će omogućiti pristup Internetu u područjima koja su prečesto zanemarena od strane drugih davatelja usluga. RUNE je dio rješenja za ova područja. Uz potporu CEBF-a, a sada i poslovnih banaka, moći ćemo nastaviti rasti i širiti projekt, rekao je mag. Stojan Nikolić, direktor tvrtke RUNE Enia d.o.o. i RUNE Crow d.o.o., koji vodi projekt RUNE za Sloveniju i Hrvatsku.

Smatram dobivena sredstva kao veliki uspjeh koji će omogućiti da projekt RUNE postigne svoj cilj. CEBF će podržati tvrtku u promicanju razvoja visokokvalitetnih optičkih mreža koje će omogućiti veću povezanost i građanima i poduzećima diljem Europe, dodao je Izzet Guney, izvršni direktor tvrtke Cube Infrastructure Managers.

Izgradnja mreže RUNE u Hrvatskoj trenutno se odvija na nekoliko područja. Tamo gdje je već izgrađena mreža između naselja (tj. primarna mreža), već se gradi mreža prema korisnicima (tj. sekundarna mreža) i korisničke veze i povezuju korisnike na mrežu. U nadolazećim tjednima i mjesecima projekt će se nastaviti i na drugim područjima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti